Гръцките банки остават затворени във вторник и сряда

OFFNews 06 юли 2015 в 22:19 4524 7

Снимка sxc.hu

Гръцките банки остават затворени във вторник и сряда, остава и дневният лимит от 60 евро за тегления от банкоматите.

Това обяви председателят на асоциацията на гръцките банки Лука Кацели.

Нашето решение е да удължим с два дни банковата ваканция -  това са вторник и сряда, каза Кацели в понеделник вечерта.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще продължи в досегашните обеми спешното финансиране на търговските банки на Гърция - в рамките на програмата за спешна ликвидна помощ.

ЕЦБ отпуска кредитите срещу залог от гръцки държавни облигации. По данни към края на юни, обемът на кредитиране на гръцките банки от ЕЦБ по програмата за спешна ликвидна помощ е достигнал около 90 милиарда евро.

Лидерите на Франция и Германия се обърнаха днес към гръцкото правителство с посланието: вратата за преговори с кредиторите продължава да е отворена, но Атина бързо трябва да направи предложения за постигане на сделка "пари срещу реформи".

Германския канцлер Ангела Меркел заяви, че няма условия да се обсъжда програма, в която да участва спасителният фонд на ЕС.

Много ясно заявяваме, че вратата за преговори остава отворена и че утрешната среща на лидерите на страните от еврозоната трябва да се тълкува точно в този смисъл. В същото време обаче подчертаваме, че за момента не са налице изискванията за започване на преговори за конкретна програма на Европейския стабилизационен механизъм, каза Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!