България опрости 48 млн. долара дълг на Афганистан

ОFFNews 17 септември 2014 в 22:08 8005 20

Подписване на споразумението за опрощаване на дълга на Афганистан между министъра на финансите Румен Порожанов и министъра на финансите на Афганистан д-р Хазрат Омар Захелвал
Подписване на споразумението за опрощаване на дълга на Афганистан между министъра на финансите Румен Порожанов и министъра на финансите на Афганистан д-р Хазрат Омар Захелвал

България опрости 83,8% или 42,425 млн долара дълг на Афганистан към страната ни, съобщиха от Министерството на финансите.

Министърът на финансите Румен Порожанов и министърът на финансите на Афганистан д-р Хазрат Омар Захелвал са подписали днес споразумение между правителствата на двете страни, с което се урежда афганистанският правителствен дълг.

Парите, които афганската страна дължи на България, са отпуснати на 3 спогодби, подписани през 70-те и 80-те години на миналия век, изплащането по които е било спряно през 1991 г.

През 2010 г. Афганистан получава статут на „силно задлъжняла и бедна страна" (HIPC), в резултат на което кредиторите от Парижкия клуб (бел.ред. - 19-те най-богати държави в света) са предоставили 83,8% редукция на задълженията й.

Вследствие на проведени през 2013 г. в София консултации двете страни се споразумяват за облекчаване на афганистанския дълг в размер на 83,8%, възлизащо на 42,425 млн. щ.д., което се предоставя като официална помощ за развитие в приоритетни сектори като селско стопанство, инфраструктура, здравеопазване и образование.

С това България изпълнява ангажимент в рамките на международната политика за развитие и сътрудничество.

Останалата сума, която страната ни трябва да прибере, е 8,2 млн. долара, които ще получи на 20 полугодишни вноски за срок от 10 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!