Борисов: Тютюнопроизводители протестираха от радост

OFFNews 27 март 2015 в 13:07 11134 9

Снимка БГНЕС

"Тютюнопроизводителите и животновъдите са доволни, а това значи, че и правителството се е справило със ситуацията", обяви премиерът Бойко Борисов след среща с бранша. Днес производителите на тютюн получиха по сметките си 105 млн. лв държавна субсидия.

"40 500 души, предимно български мюсюлмани в най-западналите райони чакат на тези пари. Много важно е да се знае, че сме направили така - тези, които са най-дребните да получават най-много пари, не обратното. В диалог свършихме добра работа за тези хора. Не сме ги делили на християни, на мюсюлмани, нито на ДПС, нито на БСП, нито на ГЕРБ”, посочи Борисов. Попитан, дали ще продължат протестите на тютюнопроизводителите, премиерът заяви, "че те правят протести от радост".

След срещата с тютюнопроизводители Борисов коментира и проблемите на животновъдите у нас.

„Що се касае до животновъдите, турският пазар е изключително важен за нас", заяви премиерът, но посочи, че по границата има „тотален тормоз”. Затова сме се разбрали и завчера с президента Ердоган разговарях - двамата ветеринарни инспектори да направят такъв режим на границата, че всичко това да става бързо да няма тормоз и рекет", посочи премиерът.

"Едно теле или агне има свойството да расте и ако не се изнесе навреме в определените килограми и норми, след това става крава, бик или овен и тогава тези хора няма какво да ги правят. Това не е нещо, което да изчака във времето", обясни премиерът. Надявам се в рамките на април да възстановим парите в Българската банка за развитие и да започваме износ за по-платежни места. Сега в момента, българите изнасят само за Албания, на най-ниската цена в света, а поне за телета и агнета да нямаме спор, че са ни най-хубавите, добави Борисов.

От своя страна министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че след визитата в Турция и срещите там са постигнати договорености за отваряне на пазара за български животни.

"Дезинфекционните площадки на границата да бъдат премахнати и ще бъдат отваряни заедно от двете страни, тогава, когато двамата главни ветеринарни лекари на страните се споразумяват, че има необходимост от това. Поехме ангажимент да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европа, като съкратим времето на обработка и оптимизираме таксите съгласно европейското законодателство", посочи Танева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!