Синдикалист: Поръчките в частни заводи за боеприпаси се дават срещу комисиона

Юлиан Христов 02 октомври 2014 в 10:21 6842 9

Стари боеприпаси в поделението в Челопечене

Снимка Юлиан Христов, OFFNews

Интервю с Тодор Воденов, председател на синдикат "Отбрана" при КТ "Подкрепа".

Защо в последните няколко години имаме поредица от взривове в цехове и складове с боеприпаси?

Не става дума за нехайство. Става въпрос за организация на работния процес, който не е съобразен със здравето и живота на изпълнителите. Хората биват притискани от ръководителите на предприятията да работят по-бързо, като по този начин се пренебрегват най-елементарните правила за безопасност – и колективни, и лични. Става въпрос и за условия на труд – вентилация, за съхранение на взривните материали. Става въпрос за пренасяне на запалки, мобилни телефони... десетки нарушения биха могли да се случат.

Това се допуска от ръководството, което си затваря очите. Работниците също си затварят донякъде очите, защото са притиснати от това да си получат заплатите.

Вярно ли е това, в такъв тип предприятия не са добре платени?

Вярно е. Заплатите са, убеден съм, че са под 300 евро. И то става въпрос за брутна заплата. От там започва данъкът, от там започва осигуровката.

В цялата верига къде са пропуските? В случая с Горни Лом стана ясно, че преди две седмици е имало проверка и установени нарушения?

Като отиде на място, контролният орган, той например установява, че има запрашеност на въздуха, което е предпоставка за искра. Това се описва и се предлагат дейности за намаляване на запрашеността. Това обаче иска вентилация и инвестиции. Този протокол се приема от предприятието, но не се изпълнява. Защо не се изпълнява – според мен тук става въпрос за корупция на контролните органи от една страна, от друга страна – може би не са достатъчно компетентни да обхванат всички проблеми, свързани с полагането на труда и утилизацията.

Тоест – констатират се нарушения, но от това нищо не следва...

Точно така. Собствениците предпочитат да си платят административното наказание, вместо да изпълнят предписанията. Това нещо може да се предотврати, ако се изгради национален център за утилизация, в който една голяма част от дейностите да бъдат автоматизирани, да има висококвалифицирани специалисти. Разбира се, трябва да са добре платени.

Защо утилизацията не се извършва в специализираните военни предприятия?

Защото става дума за комисионни. Става дума за това, че вместо да отидат парите в „Дунарит“, примерно, или в „Терем“, в името на най-малката печалба, частните предприятия заобикалят закона, подкупват. В същото време в държавно предприятие проверката на контролните органи ще е много по-стриктна и предписанията ще бъдат изпълнени.
Държавните заводи са в пъти по-сигурни. Там има квалифициран персонал и те могат да са част от този национален център за утилизация, за който говоря. Колкото и това да не се харесва на бизнесмени и политици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!