Мнението на известни артисти дали Рашидов трябва да е министър на културата

Калоян Константинов 10 ноември 2014 в 20:32 34677 35

Йордан Караджов.

Снимка Intelligent-music.com.

Йордан Караджов.

Теодосий Спасов, Валентин Танев, Йордан Караджов, Иво Сиромахов, Владимир Пенев и Андрей Слабаков отговориха пред OFFNews какво смятат за повторното назначаване на Вежди Рашидов на поста министър на културата.

Причината да се допитаме до тях е, че през последните дни се проведоха протести и беше започната подписка против преизбирането на художника за културен министър.

Рашидов заяви, че няма да се притесни от никакви брожения срещу него, докато хора като Теодосий Спасов, Георги Господинов, Христо Мутафчиев, Вальо Танев и др. не се обявят срещу назначението му.

Часове след това изказване писателят Георги Господинов се изказа именно против художника на профила си във Фейсбук.

Ето и мненията по въпроса за поста на Вежди Рашидов на останалите посочени от него интелектуалци, както и на няколко, избрани от нас:

Теодосий Спасов:

Вежди Рашидов е голям български артист, художник, който е със сигурност с много по-голяма чувствителност от хората от кабинета „Орешарски“, защото те не чуха и не видяха нашите протести.

Искате ли да Ви назначат в семейство някакъв роднина или външен човек да живее при Вас? Когато Вие сте избран за министър-председател, Вие определяте хората, с които ще работите. Или ако правите оркестър, кастинга го правите пак Вие, Вие свирите музика с тези, които сте избрали и харесали. Някой може ли да протестира и да Ви каже нещо, за да си смените Вашите музиканти понеже не им харесват? Изхождам от позицията на музиката. За мен музиката ни дава цял живот отговори на социални, политически и културни въпроси, това е състав, който е определен от премиера, имаше избори, избраха го от парламента. Мисля, че миналият случай на предишния парламент беше доста алтернативен.

Валентин Танев:

В сравнение с бившия министър на културата от правителството на Орешарски г-н Рашидов в първия кабинет "Борисов" си вършеше много по-добре работата. Дали той ще я върши все така добре, както преди това – никой не може да каже, това е въпрос на време. Но аз самият не съм склонен да предопределям неща, които още не сме видели. Защото всичко зависи от бюджети, бюджета на Министерството на културата, цялата бюджетна рамка на страната. Културата е нещо, което е в зависимост от бюджета на цялата страна. И ако г-н Рашидов успее да издейства близо до 1% от бюджета – това ще е добре. Но е въпрос на време, не е еднозначно „аз съм против някого“, просто трябва да е ясна политиката. Ситуацията в цялата държава е изключително тежка и има някои неща, които не зависят само от личности, а зависят от политиката на самия кабинет.

Йордан Караджов:

Кой е г-н Господинов, не го знам изобщо? Боже Господи, аз от Вас го чувам това нещо (бел.ред. - че Георги Господинов е известен съвременен български писател), но както и да е, няма да говорим по този въпрос. Абсолютно заставам зад Вежди!

Иво Сиромахов:

Културата не се нуждае от министър или от министерства. Тя трябва да бъде оставена свободно да се развива, а не да се администрира от държавата.

Владимир Пенев:

Няма как да Ви кажа нищо на тази тема, защото мисля, че моментът не е подходящ да правим някаква смяна на нещо, което е очевиден факт. И да го говорим, и да не го говорим няма никакъв смисъл поне в момента. Мисля, че има много по-важни работи, които да направим, отколкото кой какво би станал. Това е нещо вторично.

Андрей Слабаков:

Видях, че някаква група колеги не го харесвали, но не разбрах защо не го харесват. Никой не каза защо не го харесва. Те излизат и казват - „не го харесвам“, ами ако някой ми каже защо...може би имат някакви доводи, които аз не знам. Но все пак Вежди направи реформата в театъра, която е изключително сполучлива. Направи някой друг музей и смятам, че си е свършил работата предния път. Говорих с разни колеги и им викам да ми кажат някакви доводи, примерно, „аз не харесвам еди кой си заради еди какво си“. Ако има някакви доводи, аз съм относително разумен и ще помисля по този въпрос. Но някакъв да отиде и да каже, че не го харесва – аз също не харесвам един куп хора, ама какво да правим.

Не мисля, че е неподходящ за министър. Би трябвало от нещата, които е правил предния мандат, да е ясно дали става, или не. Това, че някой друг иска да стане министър на неговото място и организира тази цялата епопея – мисля, че се чете между редовете. Аз, без въобще да знам за какво става дума, разбирам, че се събират група хора против него без доводи, което означава, че някой друг си е правил сметка да става министър, но нямам представа кой.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews