Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дайте ни време, иначе референдумът ще разкъса страната ми

Лукия Гифтополу 01 юли 2015 в 13:40 5683 21

Лукия Гифтополу

Ако трябваше да опиша гръцкия референдум с една дума, тя щеше да бъде "лудост". Кацнах в Атина в петък вечерта с цел да прекарам една спокойна седмица в родината си. Но вече ми писна да чета чуждестранната преса с романтичния възглед над тежката съдба на моята страна или да слушам как хората се карат за референдума за това дали ще промени Гърция. Няма - поне не по този начин. Ще доведе само до разделение.

Искате ли наистина да разберете как е тук в момента? Разгорещен спор във Фейсбук между двама близки приятели завърши с думите "Не ми говори никога повече, скапан фанатик". Защо? Един от тях ще гласува с "Да", другият с "Не" на референдума. Те са приятели повече от 10 години. И това е само един от многото примери, на които станах свидетелка.

"Не говоря с брат си тези дни, врагове сме", каза друг мой приятел, може би само с половин насмешка в тона, когато го питах как е семейството му. Шегата настрана обаче, това се превръща в ежедневие. Дори аз, претендирайки да бъда гласа на разума и обединението, предпочитам да не се виждам с най-близките си, защото са яростни привърженици на другата страна.

Телевизията и радиото постоянно излъчват новини по темата за кризата. Износени журналисти се опитват да контролират своите гости, които крещят от ефира в отчаяние да обърнат вота в едната или другата посока. Социалните медии са като фронтове на гражданска война - пълни със заплахи и обиди, с хора, които губят разсъдъка си, наричайки се "фашисти", само защото поддържат различно мнение.

За щастие улиците са спокойни. Чакайки на дълги опашки пред банкоматите, търпеливи граждани все още намират сила да се усмихнат и да си говорят помежду си. Но за колко дълго? В Гърция емоцията нараства бързо. Гърците винаги заемат страна - от футбол до политика, дори за това кой е най-добрият начин да се прави мусака. Този път измеренията на конфликт нарастват опасно. Само вчера бях наречена враг на демокрацията, казвайки, че този референдум е фатална грешка и най-вероятно ще бъда наречена с подобни имена след като пиша това. Но не ми пука. Това вече не е шега.

Манипулирани от емоционалния език, паникьосани хора са изпратени да гласуват като овце в кланица, накарани да направят избор, който щял да промени животите им за една нощ. Те правят това си решение без никаква информация. Няма дебат, няма отговори на нито един от въпросите и нямаме представа какво ще ни донесе следващия ден. Никой не е достатъчно добър да ни обясни - и все пак трябва да изберем.

Какво ще стане, ако "Не" спечели и Гърция трябва да излезе от Еврозоната? Или спечели "Да" и това доведе до болезнена сделка, включваща безкрайни ограничения? Кого ще обвиняваме? Няма да е правителството, защото решението ще бъде взето от народа. Следователно ние ще сме си виновни, каквото и да последва.

Как семейства и приятели ще реагират след вота. Ще си простят ли различията, или омразата ще ескалира?

Референдумите, разбира се, са си демокрация. Отразявах шотландския референдум миналата година и знам, как изглежда добре организираният процес. Но каквото става в Гърция е много далеч от това. Хората имат нужда от време да мислят.

Гърците трябва да имат думата, но не заслужават да бъдат използвани като изкупителни жертви за бъдещо бедствие, което ще се случи тук. Дайте им време, дайте им информация и им кажете за какво гласуват. Която и страна да заемат, нека имат правото да знаят какво означава "да" и "не".

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews