Армията като гарант за несигурност

Или как генерали атестираха подчинените си като неблагонадеждни

Юлиан Христов 25 май 2015 в 21:35 9390 14

Армията като гарант за несигурност

Снимка Сергей Антонов

При провеждане на военни ритуали по повод официални празници се прилагат адекватни мерки за сигурност, за да бъдат предотвратени евентуални предпоставки дори за неволен инцидент.

Това е обяснението на Министерството на отбраната за практиката на парада на 6 май военните да отбелязват празника си пред властта и събралите се граждани с оръжия със свален затвор. За да не застрелят някого. Дори и неволно.

Атестатът е повече от ясен – армията, която е основна съставна част от системата за национална сигурност, където служат професионални военнослужещи, минали подготовка, включително и такава за боравене с оръжие, така че да не застрелят някого погрешка, е съставена от хора, в които по-скоро трябва да се съмняваме. 

На всичкото отгоре, този атестат е даден от генерали – началника на НСО и директора на Военна полиция, по чиято препоръка командващият на Сухопътните войски е издал устна заповед за обезопасяване на калашниците. И то през главата на министъра на отбраната и началника на Щаба на отбраната (по техните обяснения), на които командващият парада всъщност е подчинен.

Тук обаче не става въпрос за това по чие нареждане е прилагана тази практика в годините, а за доверието в армията, която традиционно има по-висок рейтинг от този на парламента. Излиза, че тези, на чиято помощ разчиташе населението при екстремни случаи и бедствия, като наводненията в с. Бисер и Мизия например, не се ползват с доверието от тези над тях. Това очевидно може да се превърне и в сигнал към партньорите от НАТО, които традиционно оценяват армията ни като добре подготвена и с които партньори, същите тези "неблагонадеждни" военни участват в съвместни учения.

Тук идват и въпросите: охранителите от НСО, служба, която в последните години генерира предимно скандали, със заредени оръжия ли са били по време на парада? А служителите на МВР и Военна полиция? Степента на заплаха от „евентуални предпоставки дори за неволен инцидент“ за тях важи ли? С какво техните умения да боравят с оръжие са на по-високо ниво от тези на военните?

След като няма доверие в армията, а очевидно няма и воля в нея да се наливат пари за модернизация, нека по-добре спестим парите, които се харчат за парадите, защото и без това нямаме и техника за показване.

Така няма да има и необходимост по покривите на съседните сгради по време на парада снайперисти да охраняват властта от „неволни инциденти“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!