Aхмед Муса и приближените му остават в ареста. Съпругата му го оправда

OFFNews 29 ноември 2014 в 10:09 6312 7

Обвиненият за радикален ислям - Ахмед Муса

Имамите от Пазарджик остават в ареста. Това съобщават от Пазарджишкия окръжен съд. Съпругата на Ахмед Муса днес от своя страна заяви, че "нямат никакви доказателства" срещу съпруга й.

Зад решетките засега остават Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, и Александрина Ангелова, които бяха задържани по време на мащабна акция на ДАНС.

Според съда има опасност и седмината обвиняеми да извършат друго престъпление. Може да се направи и обосновано предложение, че Ахмед Муса Ахмед е проповядвал радикален ислям. Съдът смята и, че той е подстрекавал към война. Единствената жена всред обвиняеми Александрина Ангелова, се оказа преводачка на книга, която проповядва към насилие и антидемократична идеология. Решението на съда обаче не е окончателно и адвокатите на седмината смятат да го обжалват. Делото пред Пловдивския апелативен съд е насрочено за 4 декември.

Всички те са обвинени в проповядване на антидемократична идеология и призиви за война. Обвинението към Ахмед Муса е най-тежко. Повод за мащабните обиски на 49 адреса бяха публикации в профила на Ахмед Муса във Фейсбук. Прокуратурата твърди, че сред тях има изображения, на които обвиняемите са облечени с тениски с логото на „Ислямска държава”, до тях е знамето и други символи на групировката. Повечето от снимките са правени по времето на сватба през юли тази година, а домакин на сватбата е бил Ангел Симов един от обвиняемите.

Днес съпругата на главния обвиняем Ахмед Муса обяви, че целият квартал е готов да излезе по улиците, ако той не бъде освободен.

"Искам мъжът ми да бъде на свобода, 4-годишното ми дете ме пита защо той не се прибира у дома", заяви пред Нова ТВ съпругата на Ахмед Муса Ахмед.

"Нямат никакви доказателства срещу Ахмед, от моята къща нищо не са взели освен 2-3 книги и един компютър, на който играят децата. Те така си вдигат постовете”, твърди жената.

Адвокатът на Муса Елвира Панкова обясни, че е предложила на клиента й да бъде направена съдебно-психиатрична експертиза, но той е отказал.

Директорът на многопрофилната болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев пък каза, че в началото на 90-те на Муса е поставена диагноза „параноидна шизофрения”. През последните 20 години обаче, не е бил освидетелстван с психиатрично заболяване.

В хода на следствието са разпитани 17 свидетели, 7 от тях пред съдия, а трима са със скрита самоличност. Сред обвиняемите има неграмотни, повечето са с основно образование.

По време на разпитите Ахмед Муса не се е признал за виновен и е отричал съпричастност с "Ислямска държава", съобщи Нова ТВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews