4 пъти поскъпва млякото от кравата до магазина

OFFNews 25 май 2015 в 08:05 5210 7

Млекопроизводителите продават литър сурово мляко на цена между 0,35 и 0,65 лв. В магазина пък крайният потребител може да си купи същото количество на цена, която е 4-5 пъти по-висока. 

"Не е справедлива цената на млякото, но има причини за това", сподели Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, пред Нова телевизия тази сутрин. 

Зоров обясни, че в страната ни има излишък на сурово мляко и млечни продукти. По думите му надценката, която си слагат търговците не е чак толкова висока, тъй като пътят от млякото, което се купува от производителите до млякото на рафта в магазина е дълъг и скъп. 

Зоров обясни, че обикновено литър мляко, което да става за бутилиране и да е високо качество, се изкупува на цена между 0.5-0,6 лв. След това се заплаща по 0,05 лв на литър за транспорт от производителя до цеха. Там следват няколко процедури, за да се обработи правилно млякото, така че за производствени разходи се заплащат по още 0,17 - 0,22 лв за литър. Кутиите или бутилките, в които се продава продуктът, също са скъпи - между 0,20 и 0,30 лв за брой. Транспортирането на готовия продукт от цеха до магазина излиза между 0,07 и 0,10 лв на литър мляко. 

Аритметиката показва, че ако купим литър мляко на 0,50 лв, което да преработим, бутилираме и  транспортираме до търговеца, то цената на същото количество вече ще е 1,10 лв без ДДС. 

Зоров обобщава, че самият търговец печели по около 0,60-0,70 лв на литър мляко. 

Димитър Доров председател на асоциацията на млекопроизводителите 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови