17 нови автобуса тръват по линия 76 в София (снимки)

Ивайло Анев 06 март 2015 в 15:16 11544 17

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

17 нови автобуса тръгват по линия 76 от понеделник в София, обяви кметът Йорданка Фандъкова при проверката на доставените новите съчленени автобуси.

"От миналата година започнахме доставките на 126 нови съчленени автобуса. 46 от тях вече се движат по различни линии от градския транспорт като част от проект по Оперативна програма "Околна среда".

Финансирането е безвъзмездно европейско, което ни помага да подменяме остарелите и амортизирани автобуси и да подобряваме качеството на въздуха чрез съвременните изисквания, които поставяме. В гаража има 137 автобуса, 17 от тях са готови да бъдат пуснати в движение от понеделник”, каза столичният кмет.

Новите автобуси ще заменят изцяло автобусите по линия 76, а останалите 20 предстои да бъдат комплектовани и към края на месец март ще бъдат пуснати по линиите на автобусите 83 и 94.

Преди да старта на проекта през 2012 година средната възраст на автобусите е била над 20 години.

"Към тази година успяхме да намалим почти на половина средната възраст. След доставките на тези автобуси и закупуването на още 110 нови единични автобуса, за които тече процедура, ще намалим средната възраст на около 6 години, което е съвременен градски транспорт", обясни столичният кмет.

Финансирането е осигурено. Процедурите трябва да бъдат завършени, а автобусите - доставени и пуснати до 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!