Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ще заменим ли родопски картофи за волфрам?

OFFNews 30 януари 2015 в 18:41 9322 11

В началото на годината сдружение "Байкария" организира оригинална акция, която да демонстрира пред жителите на с. Кръстава алтернатива на  евентуалното откриване на мина за добив на волфрам.

Природозащитниците предлагат да бъдат посредници между градските любители на екологични картофи и земеделците. За броени дни заявките надхвърлят 5 тона, много повече отколкото са се надявали и производителите, и организаторите.

От днес до 20ч и в следващите дни - събота (31.01) - от 10 до 18 ч. и неделя (01.02) - от 10 до 18ч. ще се раздават картофи на хората, подкрепили акцията - в “Клуба на Пътешественика” на ул. Виктор Юго 5, София.

Село Кръстава е живописно родопско село, разположено на около 1300 м.н.в. в подножието на връх Велийца, Западни Родопи. Както в повечето родопски села и тук животът не е особено лек. Препитанието на хората е свързано основно с дребно животновъдство, дърводобив и събирателство на горски плодове и гъби. Отскоро жителите на селото са поставени пред нов и отново не особено лесен избор - възможността за откриване на рудник за добив на волфрам в непосредствена близост до Кръстава.

Труден избор

От една страна, защото фирмата инвеститор щедро обещава възможности за работа и високи заплати на хората от селото, а от друга е реалната перспектива Кръстава да загуби своята съхранена природа и възможността за развитие на биологично земеделие и алтернативен туризъм. Естествено, заставайки пред такъв избор, хората от Кръстава са раздвоени - част от тях защитават мината, а друга част са категорично против.

Идеята за акция “Картофи” на сдружение “Байкария” 

Кръстава, както и множеството селца и махали в района са известни с вкусните и чисти картофи, които отглеждат. Те, наред с млечните продукти, горските плодове и гъбите, са основния ресурс за развитие на устойчиво екологично земеделие в района. Тази възможност обаче не се реализира, поради куп обстоятелства, характерни за нашата действителност.

Идеята на сдружение “Байкария” е чрез акция “Картофи” да подпомогнат местните жители, които тази година са отгледали добра реколта да стигнат до тези от вас, които обичат чистата и вкусна храна, като по този начин да бъдат съпричастни на каузата “Не на волфрамовата мина край Кръстава”.

Какво се случи?

Акция "Картофи", организирана във фейсбук групата на каузата. се увенча с неочакван за организаторите ѝ успех - събрани са повече от 5 500 кг картофи, които в момента се раздават в “Клуба на Пътешественика”  на ул. Виктор Юго 5.

Акцията на сдружение “Байкария” демонстрира пред жителите на Кръстава алтернативата, която биха загубили след евентуалното откриване на мината.

Въпроси

Жителите от околностите, които включват и Велинград, са сериозно обезпокоени. Те задават въпросите от страниците на социалните мрежи:

  • Каква е гаранцията и кой гарантира, че "инвеститорите" няма да добиват каквото им се прииска безотчетно? Знаем, че контролът върху мините е нулев. Не минимален - нулев.
  • И още нещо: как си представяте колони от по 50 камиона всеки ден да се точат през спа-столицата на Балканите, градът с най-много минерални извори, градът, в който десетки хиляди българи се лекуват с вода? Или просто си почиват. По 50 камиона всеки ден - в едната и в другата посока - пълни с всевъзможни отпадъци от и ресурси за дълбочинно вадене на волфрам...
  • Общината щяла (евентуално) да получава 30% от концесионните приходи. А колко са концесионните приходи? Процент и половина, както при Дънди Прешъс и Асарел Медет ли?
  • 200 работни места. В съблазнителното, безвредно за здравето производство на волфрам. Колко ще спечелят тези 200 души от заплати и колко ще изгубят от здраве?
  • Отпадните води щели да се заустват в двете основни за района реки, ама след пречистване. Като това на Елаците, Асарел и Дънди ли? Дето с чистите си отпадни води изтровиха природа и хора само за 10-ина години?!

Акции за запазване на природата в района се организират и във фейсбук групата: Запазване на община Велинград, като екологично чист регион без рудодобив

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!