Червени депутати възроптаха срещу незаконната Синя зона

OFFNews 30 януари 2014 в 14:57 8674 14

Антон Кутев

Снимка БГНЕС

След като по-рано днес от Центъра за градска мобилност закопчаха личните автомобили на депутатите, темата с паркирането и Синята зона в София влезе в кулоарите на парламента.

От левицата обявиха, че в момента Синята зона в София действа незаконно и таксата е събирана от гражданите незаконно.

"Всяка една скоба, всяко едно вдигане на паяк, всяка една събрана сума е незаконно събрана и всеки един гражданин на столицата или гост може да си търси средствата, които е платил по тази наредба", призова гражданите червеният депутат Георги Свиленски, който е бивш общински съветник от левицата в София.

Той се позова на съдебното решение от края на февруари 2013 г., с което Административният съд обяви Синята зона за незаконна. Свиленски твърди, че впоследствие председателят на СОС Елен Герджиков неуспешно е поискал от съда наредбата да остане в сила до окончателното произнасяне на съда, което трябва да се случи на 7 март тази година.

"То е отхвърлено от тричленен състав на съда и към днешна дата ние нямаме действаща разпоредба", коментира Свиленски. Макар че на журналистите бяха обещани копия от това съдебно решение, такива не бяха представени.

В кулоарите бяха раздадени копия от становището на областния управител Росен Малинов от 11 декември 2013 г., в което е посочено следното: На практика в момента Центърът за градска мобилност няма право да извършва гореспоменатите действия, защото няма действащи разпоредби, които да я регламентират. Действията по принудително преместване на МПС, поставяне на скоби, налагане и събиране на глоби и освобождаване и блокиране на МПС са без нормативно основание. Към днешна дата няма общински орган, който да има право да извършва тези дейности."

На въпроса защо са се сетили за незаконната Синя зона, едва след като личните им автомобили са били закопчани, червеният депутат Антон Кутев отговори, че информацията за това не е нова, а е публикувана на сайта на Областна администрация София-град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!