Цацаров: Оправдаха Цветанов заради промените в закона

Ива Оприкова 30 януари 2015 в 14:49 1813 6

Христо Бисеров скоро ще бъде подсъдим. В момента се прецизират обвиненията и вече е събран достатъчно голям доказателствен материал. Съдебно дело срещу Христо Бисеров ще има, обеща главният прокурор Сотир Цацаров. Последното съвещание с разследващия екип по казуса е преминало в сряда.

Днес той представи пред журналисти съвместен проект на прокуратурата с Швейцария.

"До властите в Швейцария е отправено запитване за Бисеров и финансите му, то не е отказано. Поискана е и допълнителна информация от страната. Знаеше се само за един недеклариран банков превод от сметка в Швейцария към вече известната ни сметка в Македония. Правим необходимото тя да бъде предоставена и тя ще бъде предоставена. В момента, в който казусът Бисеров бе "хвърлен" в двора на прокуратурата, информацията за него бе минимална.Темповете на разследването и методите обаче няма да бъдат диктувани от публикации, които са свързани с имиджа на самата прокуратура", посочи още главният прокурор.

За оправдателната присъда по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за подслушването вчера главният прокурор Сотир Цацаров счита, че прокуратурата не е имала никакъв шанс да продължи да поддържа обвинението по делото срещу него и тримата бивши директори на СДОТО след промяната в закона. 

По думите му обвинителите в процеса не са имали каквато и да е друга законосъобразна възможност, освен да спрат да поддържат тезата си, защото междувременно НС е приел по-благоприятен Наказателен закон, според който действията, за които е обвинен, не са престъпление.

„Въпросът е затова как, защо, с какви възражения, по чия инициатива, случайно или не този закон е предложено от тогавашното ръководство на МВР, минал е през МС, предложен е на НС и е приет не трябва да се отправя към мен”, заяви Цацаров.

Бившите директори на СДОТО са обвинени именно в такова престъпление. За тях новият закон представлява по-благоприятен наказателен закон. Бившият вътрешен министър е обвинен в допустителство по служба спрямо лицата, извършили такива престъпления, а именно директорите на СДОТО. На 19 юни 2014 г. законопроектът се превръща в Закон за МВР. Дяволът е в детайлите, а в законопроектите обикновено детайлите са в преходните и заключителните разпоредби", разказа цялата хронология на обвинението Цацаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира и актуалната тема за поредния мониторингов доклад на Европейската комисия за България.

Политиците да не сочат само съдебната власт за виновна, а да поемат и своята отговорност по отношение на писаното в поредния доклад на Европейската комисия, категоричен е той.

Съдебната власт не може да заработи по-добре само на базата на вътрешни структурни реформи. На съдебната власт ѝ трябва адекватен инструментариум. Такъв инструментариум би бил не толкова формален Наказателно процесуален кодекс", заяви главният прокурор.

Друг такъв инструментариум според него би бил решаването на въпроси с разкриване на банкова тайна. Достатъчно е да ви кажа, че ние от множество месеци предлагаме създаването на регистър на банковите сметки на БНБ, каза той. Много е лесно да се сочи с пръст съдебната власт, само че аз бих посочил хората, които създават законите, добави Цацаров.

Сега губим месеци и месеци при разследване на дела, които изискват разкриване на банкова тайна. В Европа се случват такива събития, а ние дори не мислим и нямаме концепция за антитерористично законодателство, продължи с критиките към политиците главният прокурор. Той не пропусна да се възмути и от това, че съдебните процеси се развиват на втора, трета инстанция, а подсъдимите „са на Малдивите, на Карибите".

Това не може да продължава повече. Аз бих посочил с пръст и онези, които създават ситуацията, не само да се сочи съдебната власт. Препоръките в доклада да се прочетат два пъти и всеки да поеме своята отговорност. Не бягам от моята отговорност, знам колко от проблемите са мухлясали в моята градина, подчерта Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови