Фонтанът пред НДК ще бъде осветен от 399 лампи

OFFNews 23 август 2014 в 08:39 11567 6

Снимка Булфото

Ремонтът на парка около НДК ще започне на 1 септември, като първо ще бъдат осветени фонтаните пред сградата.

Вчера започна и поставянето на заграждения около фонтаните. Предвиден е ремонт на дюзите и монтаж на нови ел. табла за помпите. Ще бъде монтирано икономично осветление - 399 LED лампи. Ще бъдат подменят и всички настилки и облицовките на фонтана и каскадите. 

Фонтаните ще бъдат обезопаси с еднометров метален парапет. Преди месеци 10-годишно момче едва не загина, след като полетя от над 10 м височина върху фонтаните с топките в подлеза на НДК.

В момента общината очаква и авансово плащане по Оперативна програма „Регионално развитие”, за да продължи с планирания ремонт на цялото пространство.

Проектът предвижда да се посадят 2000 дървета в парка пред НДК, а в детския кът ще бъде изградена изкуствена река с мостчета, водопади и езерца.

Счупените плочи ще бъдат заменени, ще бъдат подменени и тротоарите по всички улици и булеварди, ограждащи градината.

До края на годината ще започне и ремонтът на градинката при Националната художествена галерия. Там ще има нова поливна система, а алеите ще бъдат преасфалтирани. 

За паметника "1300 години България", който се разпада, тече конкурс за нов облик. Масовото мнение на столичани е, че той трябва да бъде съборен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови