"Утре пускаме основните участъци от АМ "Тракия"

ОFFNews 30 юни 2015 в 21:50 3931 2

Снимка БГНЕС

Лиляна Павлова.

"В рамките на утрешния ден, при благоприятни условия, пускаме основните участъци от АМ Тракия", заяви пред БНТ Лиляна Павлова, като допълни, че заради изискването за качество на извършваното строителство е забранено полагането на асфалт и маркировка. 

Министърът коментира, че е разглеждана идеята да бъде изготвен „черен списък“ на фирми-изпълнители, които са давали фалшиви документи или са извършили некачествена работа при изпълнението на различни проекти, но европейската директива го определя като неравно третиране и констатира, че провалът на даден изпълнител в един търг не означава повторен провал в друг търг.

"До края на утрешния ден ще бъдат пуснати основните участъци от автомагистралата, като поетапно за по няколко часа ще бъде извършено прехвърляне на движението, за да се постави и шумящата маркировка при благоприятни климатични условия. За да не се натоварва допълнително трафикът, това ще се прави поетапно, на по-къси участъци от по 4 км, в интервала между 10:00 часа и 16:00 часа, когато трафикът е най-слаб. До края на седмицата ще бъдат завършени ремонтните дейности на общо 45 км от АМ „Тракия“, обобщи тя и допълни, че оставащите 5 км от по направлението София-Пловдив ще се ремонтират през септември.

Министърката информира, че ще продължи работата по четири виадукта на АМ „Тракия“ и на още толкова по АМ „Хемус“, като двата по-малки виадукта на южния аутобан ще бъдат готови на 20 юли, а останалите – през есента.

По отношение на незаконни постройки, министър Павлова уточни, че средногодишно се премахват между 800 и 900 сгради, а месечно 60 – 70.

По казуса с проверките в морските курорти министър Павлова поясни, че такива се правят всяка година. В момента неохраняемите плажове са 95, а охраняемите 114, информира тя.

Вече има избрани изпълнители и сключени договори за извършване на проверки. Министърът увери, че ще бъдат предоставени всички данни на прокуратурата. До края на месеца ще бъде ясно къде има нарушения и къде ще бъдат наложени глоби. Проверката за наличието на спасители и медицинска помощ по плажовете се извършва от служители на РЗИ и морска администрация, поясни тя. Министърът поясни, че в момента се избират геодезически фирми, които ще извършат замервания, за да установят спазено ли е изискването за 50% свободна площ, до 1% преместваеми обекти и 1% търговски обекти от общата площ на плажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови