Съмнения за ебола в София

ОFFNews 20 ноември 2014 в 20:40 9069 4

Очевидецът Руслан Колев.

Снимка Нова тв

Очевидецът Руслан Колев.

Българин е със съмнения за ебола. Той се е завърнал от Сиера Леоне и е бил настанен в Токуда, но днес е преместен във ВМА. Очаква се вирусологичните му изследвания да излязат късно тази вечер.

Новината бе съобщена от Нова телевизия. Току-що тя бе потвърдена от министерството на здравеопазването.

Пред Нова телевизия очевидец разказа, че в софийската болница "Токуда" е бил настанен българин, върнал се от африканската държава Сиера Леоне с остро вирусно заболяване, за което има съмнения, че може да е ебола.

Руслан Колев твърди, че е придружавал майка си в болницата и случайно чул разговор между лекари, според които симптомите на мъж, настанен в лечебното заведение, приличат на тези на заразен с ебола.

В продължение на час и половина от болницата и от здравното министерство не даваха информация дали са истина думите му.

Междувременно Нова телевизия съобщи подробности - че болният вече е транспортиран във Военномедицинска академия, но шестима пациенти от "Токуда” са били изолирани.

Преди минути здравното министерство публикува на сайта си съобщение, което на практика потвърждава случая, но без да споменава думата "ебола". В съобщението дори е даден мобилния телефон на заместник-министъра в случай на нужда.

Ето пълния текст на съобщението:

Днес в Министерство на здравеопазването (МЗ) постъпи информация от МБАЛ „Токуда“ АД за български гражданин с грипоподобни симптоми пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Пациентът е прегледан и преценен като случай подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА). Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ. В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ „Токуда“ АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.
Министерство на здравеопазването ще информира обществото периодично.
Телефони за връзка:
Д-р Ваньо Шарков – 0887 205 771 Заместник – министър на здравеопазването
Руслана Петрова – 0887 650 752 Началник кабинет и съветник по медийните въпроси

Последните данни на Световната здравна организация показват, че починалите в следствие на зараза с вируса са 5420, а инфектираните са 15 145. Голямата част от жертвите са именно в Западна Африка, но починали има и в Испания и САЩ. Най-много са жертвите на болестта в Либерия и Сиера Леоне - съответно 2964 и 1250.

Междувременно възникнаха много случаи, при които имаше съмнения за ебола, но те се оказаха неоснователи. Най-любопитният беше със смъртта на британец в Македония. Изследванията показаха, че мъжът е починал от злоупотреба с алкохол, а не от ебола.

Еболата е сред най-смъртоносните болести в света, но успокояващо е, че не е сред най-заразните. (Виж тук мястото на еболата в графиката на заразните болести)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови