Съдът спря делото за фалита на КТБ (снимки)

Юлиан Христов 24 ноември 2014 в 11:14 8911 6

Снимка Сергей Антонов

Адвокатът на Цветан Цветанов представлява фирмата на Цветан Василев "Бромак" в делото за фалита на КТБ.

Компанията на банкера Цветан Василев „Бромак“, която притежава над 57% от акциите на КТБ, ще настоява за международен одит за това кога се е стигнало до влошаване на капиталовата адекватност на банката и чия е вината за това.

Дружеството оспорва прев Върховния административен съд (ВАС) решението на БНБ за обявяване на КТБ в несъстоятелност. Това беше причина днес Софийски градски съд (СГС) да спре производството по обявяване на банката в състоятелност. Пред журналисти адвокат Менко Менков, който представлява дружеството, обясни че заключението на БНБ за несъстоятелност на банката е незаконно.

„Настояваме специалисти от Европейския съюз, включително и специалисти, които Европейската централна банка или Международният съюз на одиторите или Еропейският съюз на дипломираните експерт-счетоводилети могат да излъчат, за да бъдат вещи лица по основния спор и да кажат към коя дата и чия е отговорността за влошаване на капиталовата адекватност на КТБ, така както БНБ е приела. Твърдението ни е, че БНБ е стъпила на незаконосъобразни данни, възлагайки извършването на проверката за капиталовата неадекватност на одитори и търговски дружества като консултанти, които нямат правна стойност нито счетоводна, нито одиторска по смисъла на законите", обясни адвокатът.

По думите му заключенията, върху които БНБ и взела решението за несъстоятелност имат стойност на мнения, становищаили  консултации, като само на това основание се приема, че решението за отнемането на лиценза на КТБ е незаконосъобразно.

"Интерес от отмяната на това решение, както сами разбирате, имат не само акционерите, но и безброй вложители на банката, защото вложителите на банката имат интерес тази банка да не бъде обявявана в несъстоятелност и отнемането на лиценза да бъде отменено", каза още адвокат Менков.

Той обясни, че едно от основните оплаквания е, че квесторите, които са назначени в КТБ и които към настоящия момент представляват банката, са некомпетентни да заемат тези длъжности. "Ние твърдим, че тази банка не само, че не е била за затваряне, ами и че е в едно изключително добро финансово състояние към датата 20 юни 2014 година", обясни Менков, като допълни че докато в банката е имало изпълнителен директор и Надзорен и Управителен съвет, КТБ е била в добро състояние. Той се позова на интервю на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който към момента е обвиняем по случая с фалита на КТБ, според когото към 20 юни банката се е нуждаела от "само 500 млн. лв., за да може да се преодолее изначалбния натиск на теглене на парични средства от страна на някои вложители в КТБ“.

"За тези дребни пари държавата е помолена да окаже подкрепа и е трябвало да окаже подкрепа, за да не се стига до обстоятелствата, за които твърдим в нашата жалба - за влошаване на състоянието на КТБ по време на управлението ѝ от назначените от БНБ квестори. Защото, когато се изчислява капиталовата адекватност към 30 септември 2014 година, няколко месеца банката се управлява от квесторите, назначени от БНБ, а не от ръководството, което е излъчено от собствениците на капитала на банката", каза адвокатът.

Това е и причината от дружеството да настояват за назначаването на съдебно-счетоводна и одиторска екпертиза с участието на международни експерти. 

Адвокатите, представляващи БНБ, обясниха пред журналисти, че не знаят има ли и колко са жалбите срещу решението на Централната банка за обявяването на КТБ в несъстоятелност. 

"Делото е спряно до приключване на административното производство. Кога ще приключи то, не можем да гадаем. Не можем да коментираме дело, което още не е образувано", каза адвокат Валя Гигова. Тя уточни, че административните производства се движат значително по-бързо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови