Съдът остави в ареста седмината задържани при акцията на ДАНС

ОFFNews 28 ноември 2014 в 21:15 6842 9

Окръжният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка „задържане под стража“ за Ахмед Муса Ахмед и останалите шестима задържани при акцията на ДАНС, съобщава агенция "Фокус".

Съдът приема предположението, че Ахмед Муса Ахмед е осъществил вменените му престъпления. За останалите шестима няма предпоставки за престъпление по член 407 от Наказателния кодекс, а именно – проповядване на война, но са налице тези по член 109 от Наказателния кодекс - за антидемократична идеология.

Доказателствата сочат, че е изповядван краен ислям, като идеите в него са антидемократични и има опасност, ако обвиняемите останат на свобода, да продължат дейността си.

Стана ясно, че обвиняемата Александрина Ангелова е превела книгата „Вероотстъпване“, в която се съдържат призиви за насилие и я е разпространявала пред джамията „Абу Бекир“ в Пазарджик с помощта на Ахмед Муса Ахмед.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок. При постъпване на жалба или протест делото се насрочва за 4 декември от 10 часа.

По-рано тази вечер прокуратурата поиска налагане на постоянна мярка „задържане под стража” на седемте арестувани при акцията на ДАНС.

Прокурор Недялка Попова каза, че има достатъчно основания за налагане на такава мярка на седемте задържани.

Ахмед Муса Ахмед има три обвинения – по чл. 109, ал. 1 от НК, по чл. 108, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК.

Останалите шестима – Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев, Александрина Ангелова и Ерджан Смаил са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК.

Член 108 от Наказателния кодекс предвижда: Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди левачл.109 - Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел да извършва престъпления по тази глава, се наказва с лишаване от свобода до дванадесет години, но не повече от наказанието, предвидено за съответното престъпление; член 407 - Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години;

Ахмед Муса Ахмед е обявил своята дейност през юли 2014 г., след провъзгласяването на „Ислямска държава”, като групата се е снабдила със символи на „Ислямска държава”, качвала е снимки във „Фейсбук” със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и такива с обезглавявания.

Прокурорът посочи също, че са проверени 49 адреса, извършени са 10 обиска, иззети са множество книги – 1090 от един адрес. Всички те със съдържание от типа "да се води война с меч до пълно подчиняване на неверниците."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!