Съдът задържа дисидента Кобляков под домашен арест

OFFNews 02 септември 2014 в 09:08 4146 8

Николай Кобляков

След като първоначално беше освободен от българските власти, късно снощи руснакът с френско гражданство Николай Кобляков беше задържан под домашен арест.

В понеделник Софийската градска прокуратура поиска постоянното му задържане заради искането за екстрадирането му от страна на руските власти.

Кобляков, който беше задържан на Летище София на 29 юли заради заповед за арест, издадена от Интерпол, е обвинен от руските власти в присвояване на чуждо имущество на стойност над 42 милиона рубли. В началото на август той бе освободен с подписка след изтичане на 72-часовото му задържане. 

Късно снощи обаче Софийският градски съд определи мярка „домашен арест" за дисидента. 

На заседанието на съда снощи стана ясно, че руснакът е подведен под отговорност за престъпна схема, според която той е склонявал хора да откупят задълженията му. Той бил набелязан и за измами с недвижими имоти. Кобляков живее във Франция от 10 г., като според руските власти престъпленията са извършени там в периода 2004-2005 година. 

Прокуратурата поиска постоянен арест, докато не се вземе решение за екстрадирането му, тъй като има много адреси и две гражданства, които са предпоставка да се укрие от правосъдието. След решението на съда за налагане на по-леката мярка, от държавното обвинение обясниха, че няма да протестират решението, тъй като наложената мярка ще гарантира участието на Кобляков в производството за екстрадицията му, което предстои. 

Адвокатите на Кобляков обаче настояха, че няма нито едно доказателство, което да сочи, че е съпричастен към обвинението. Защитата дори обвини руската страна в недобросъвестност и че действията на Русия политически мотивирани. Самият Кобляков пък се опита да обясни на българския съд, че обвинението срещу него е умишлено. По думите му имало лице, което се опитвало да се представи за него. Освен това той обяви, че приятелите му получавали мейли от негово име, които той не би писал, като заподозря зад това да стоят руските спецслужби.

Руснакът подчерта, че много харесва България и е дошъл тук за пръв път, за да развива строителния си бизнес. Според казането от него той имал проект, който щял да даде икономически ръст на страната. Именно тези негови интереси щели да го задръжат да не се укрие, настоя той, като помоли съда да остане с мярка "подписка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови