Синдикатите в МВР подкрепят протеста срещу полицейското насилие

Юлиан Христов 07 юли 2015 в 13:45 2997 11

Най-големият полицейски синдикат подкрепя протеста срещу полицейското насилие, който беше обявен за петък. 

Пред OFFNews председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов каза, че, ако има извършено престъпление в случая с разпространените кадри на полицейско насилие и ако се установи, че униформени са превишили правата си, те трябва да понесат отговорността си.

Той уточни обаче, че ако този протест е срещу полицейското насилие, но в същото време се отправят и искания срещу социалния пакет на служителите в МВР, то това би било нелепо и наивно.

"Ако някой каже: "Това са разбойници, убийци, вземете им т.нар. привилегии", означава, че поставят всички служители в МВР под един знаменател, което е нелепо. Да хвърлите заради един, двама или 50 престъпници петното върху всички служители на едно ведомство, това е прекалено и на мен ми се иска да се надявам, че това е просто плод на малко повече емоции. Ако някой го извади това като теза, вече наистина би било опасно за обществото", каза Попов.

Той коментира и записа с побоя над двама младежи, като направи паралел с това, че и при предходния протест на полицаите е гръмнал подобен скандал. "Вие си спомняте ситуацията от миналата есен, когато пак в разгара на наши протестни действия, гръмнаха, както се оказаха в последствие, някои „сензации“ - историята с обиска на една млада дама, който се оказа, че изобщо не се е състоял", припомни Попов.

Той обаче уточни, че от това не може да се прави заключение, че има целенасочена кампания срещу протеста на полицаите. "От друга страна ми е трудно да коментирам кадрите, доколкото не съм запознат с контекста, но нашата позиция е: ако има полицейско насилие, то да бъде санкционирано по съответния ред. На служители на МВР, които са си превишили правомощията, трябва да се търси дисциплинарна отговорност и ако има данни, че са извършили престъпление да им се търси наказателна отговорност. Прекрачи ли се някоя граница, отиде ли се наистина към проявяване на насилие, е нормално да си носим отговорност", допълни той.

Полицаите остават в състояние на протест. Към момента той се изразява в символичен палатков лагер пред сградата на парламента. Попов каза, че очаква до края на седмицата с ръководството на МВР да бъде проведен втори кръг преговори. "Мисля си, че бихме могли да се разберем и да се споразумеем. Ние нямаме никакво желание напрежението, което така или иначе съществува в МВР, да ескалира по-нататък. Винаги сме били привърженици на принципа, че най-добрия вариант е спорните въпроси да се решават по пътя на диалога", каза още той.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!