Сертов не скрил, че напуска България (хронология на бягството)

Юлиан Христов 18 декември 2014 в 15:43 7018 3

Петко Сертов

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов, който е в неизвестност от 5 декември, не е направил опит да прикрие излизането си от България и не е бързал да напусне страната.

От поредната пресконференция в МВР, на която бяха представени още факти около издирването на Сертов, стана ясно, че към момента изчезването му не може да бъде свързано категорично с работата му като консултант в три частни компании, нито пък с лични причини или в качеството му на бивш шеф на контраразузнаването.

Факт е обаче, че Сертов не е опитал да прикрие излизането си от България. За последно той е засечен на българска територия на 5 декември в 18.30 часа на ГКПП-Кулата. От записите на камерите на два магазина при пункта става ясно, че той пазарува от тях, след което се качва в автомобила си и минава границата.

„Лицето, което сме установили да излиза от автомобила си, да пазарува, със сигурност не се е крило от нас. Ако искаше да не го видим, щеше да си стои в колата, да не слезе и ние по никакъв начин нямаше да установим това преминаване, тъй като без да слезе от автомобила това технически няма как да бъде направено“, обясни пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Това, което МВР е свършило до момента, е да възстанови по часове местонахождението на Сертов на територията на България.

На базата на свидетелски показания и на записите на камери е ясно, че:

На 5 декември в 8.44 часа, Сертов, с управлявания от него лек автомобил, отива в сградата на ОЕТ Холдинг в кв. „Бояна“. Там е провел разговор с представители на фирмата.

9.12 часа напуска сградата;

14.55 часа – напуска дома си на бул. „Ген. Скобелев“. По записите от камери е установено облеклото му и нещата, които той е носил със себе си;

15.06 часа – фиксирано е теглене на пари от каса на банков клон, в близост до дома му. Непосредствено след това парите са обменени в бюро – 4080 евро;

15.15 часа - Сертов е засечен на бул. „Витоша“ в посока бул. „Пенчо Славейков“. Малко по-късно е засечен на пресечката на ул. "Доспат" в посока паркинга до сградата на bTV, където е бил паркиран автомобилът му; 

15.20 часа – напуска паркинга в посока Южния парк;

18.01 часа – автомобилът е засечен от камера на входа на Петрич откъм село Рибник.

18.30 часа – обичайното време за придвижване от входа на Петрич до ГКПП-Кулата е около 30 мин. Сертов е засечен в 18.30 часа от камерите на два магазина. От записа, който не е много добър, се вижда, че от автомобила слиза мъж, отговарящ на възрастта и визията на Сертов, с подобно облекло на това, с което е излязъл от дома си, със сходна походка. На два пъти пазарува от двата магазина, след което се качва в автомобила, пали цигара и от отблясъка на запалката се вижда, че той е сам в автомобила. След това той потегля и се отдалечава в посока територията на Гърция. 

Сертов е обявен за общодържавно издирване на 6 декември вечерта, близо 20 часа след като той вече е преминал границата. По същото време обявен за издирване е и автомобилът. По-късно те са влезли и като обекти за издирване в информационните масиви и на Шенгенската информационна система, и на Интерпол.

До момента са проведени беседи и разговори с 27 души, които са в различни взаимоотношения със Сертов – роднински, служебни и приятелски.

Автомобилът, с който Сертов напуска страната, е "Опел Астра", сив металик, производство 2009 година, с регистрационен номер СА2987PM. Колата се води на името на дъщерята на приятел на Сертов, с когото той служил в казармата. 

Издирването на Сертов продължава на гръцка територия. Там той има близки и приятели, които обаче няма как да бъдат разпитани от българските власти. 

„Оттук нататък не спираме да работим по темата „г-н Сертов“, напротив, продължаваме. Имахме съответните трудности, поради качеството на съответните записи, поради липсата на записващ механизъм на по-голяма част от камерите", обясни Светлозар Лазаров. 

Той обясни, че посещението на Сертов в Гърция би могло да се свърже както с лични интереси или като "човек, който е работил за определени структури с търговски интереси на Балканския полуостров". "Ако искате да разберете за какво точно става дума, направете си труда и направете един анализ на тези енергийни дружества и тяхната дейност на целия Балкански полуостров", каза Лазаров. Той обясни, че се надява на територията на Гърция да има по-добро видеонаблюдение от това в България, за да бъде открит Сертов.

Пред свои близки Сертов не е заявял намерението си да пътува до Гърция на 5 декември. 

От ДАНС е взета всичката налична информация за Сертов. Проверени са кадровите му дела в Държавна сигурност, ЦСБОП и ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!