"Сааб" предложиха "гъвкаво финансово решение" за нови изтребители

OFFNews 01 юли 2015 в 18:28 14103 29

След като правителството днес даде мандат на военния министър за водене на преговори за купуване на нов тип изтребители за армията ни, от шведската компания "Сааб" веднага оповестиха, че са готови да изготвят оферта. 

„Приветстваме решението на правителството да работи за модернизацията на българските военновъздушните сили. Швеция остава ангажирана и очаква прозрачен процес на придобиване на изтребители. Пакетът за многоцелевия изтребител „Грипен“ може да включва гъвкаво финансово решение, отговарящо на нуждите на българското правителство“, коментира Даниел Боестад, вицепрезидент в Сааб, отговарящ за изтребителите. 

Днес военният министър Николай Ненчев даде да се разбере, че има намерение да води преговори с държави за купуване на употребявани F-16. По думите му имало възможни варианти за купуване на стари самолети от Белгия, Холандия и Гърция, но той не изключи възможността тепърва да се водят разговори и с производители. 

Шведската компания беше в надпреварата за купуване на изтребители при първото правителство на Борисов. Тогава военният министър Аню Ангелов имаше намерение да купи употребявани изтребители от португалската авиация. Тогава стана ясно, че подготвяната сделка всъщност е за самолети, които преди това са били на въоръжение в друга армия и едва след това са купени като втора ръка от Португалия. Тези самолети по-късно бяха купени от румънското правителство.

Аню Ангелов не успя да внесе в Министерски съвет предложение за купуване на изтребители, тъй като правителството подаде оставка.  

Шведският изтребител е многоцелеви изтребител от ново поколение. Снабден е с най-новите технологии. Той може да изпълнява широк спектър от задачи въздух-въздух, въздух-земя и разузнавателни мисии. „Грипен“ е на въоръжение в пет държави: Швеция, Чехия, Унгария, Южноафриканската република и Тайланд. Школата за тестови пилоти на Великобритания (ETPS) също използва „Грипен“ като модерна изтребителна платформа за обучение на тестови пилоти от цял свят. През месец октомври 2014 г. "Сааб" подписа договор с правителството на Бразилия за доставка на 36 изтребителя „Грипен“ NG за бразилските Военновъздушни сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!