"Радиация няма, данни не могат да се скрият"

OFFNews 03 юли 2015 в 08:12 7177 8

Снимка ЕПА/БГНЕС

Няма никакво основание за паника след пожара край АЕЦ „Чернобил”. Тези, които всяват паника за радиация, трябва да бъдат проверени от други органи. Те го правят умишлено или от тъпотия. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по бТВ. 

Той отново увери, че няма промяна в радиационния фон – както в началото на пожара, при прекратяването му и след него. Няма промени в нивата на радиация и в съседните държави.

България очаква и данни от космически станции, които следят гамафона. 

„За да стигне някакъв облак до България, той трябва да мине през съседните страни, а няма данни в никоя от тях за повишаване на радиационния фон”, посочи зам.-министърът. Ситуацията все пак продължава да се следи от няколко български институции.

„Имаме сериозна система за контрол, в 335 общини и 28 областни администрации има уреди за замерване на фона”, обясни Шарков.

„България е част от европейската платформа и всеки може на живо да следи данните”, каза той и заяви, че при всяка промяна българските власти ще излязат и ще кажат.

„Нищо не може да бъде скрито или манипулирано”, отбеляза зам.-министърът на здравеопазването. 

Няма как в наши дни да се скрие от обществото информация за каквото и да било изменение на радиационни фон над страната. Това заяви пък Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране, по Нова тв.  „Дори пламъците да навлязат в 30-километровата гранична зона край Чернобил, няма как да се образува радиационен облак, който да стигне до България”, заяви категорично Марина Низамска.

Пожарът вече е локализиран, успокои експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови