Проверяват злоупотреби с евросредства в дом за деца във Велинград

Ивайло Анев 27 февруари 2015 в 12:58 6793 13

Снимка bTV

Агенцията за социално подпомагане (АСП) извършва проверка за злоупотреби с европейски средства в центъра за настаняване от семеен тип във Велинград.

Това съобщиха за OFFNews от пресцентъра на агенцията.

"До нас достигна информацията за злоупотреби. В момента тече проверка", заявиха те. От Агенцията за социално подпомагане бяха категорични, че ако бъдат установени нарушения, може да се стигне до спиране на евросредствата за центъра. По думите им резултати от проверката ще има до седмица.

За вероятни злоупотреби в центъра разказа bTV в разследване, излъчено тази сутрин.

Сред примерите беше например, че 3500 лева са били платени по документи за три пътувания от Велинград до Пазарджик, а разстоянието между двата града е 45 километра. Парите са платени на Общинската болница в града и са отишли за превоз на децата от града, в който живеят, до центъра за настаняване с линейката на болницата.

Бивша служителка в центъра разказва, че всеки път, когато са докарвани деца, това се е случвало с общински бус.

Друго фрапиращо нарушение разкрива, че по фактури са купени дърва за огрев от Пловдив на три пъти по-висока цена, отколкото ги продават във Велинград. Пак по документи са купени 50 зимни якета, а децата в дома са само 14 и по информация на служителите всички са настанявани с нужните дрехи. За служебно облекло на деветимата служители пък са похарчени над 4000 лв.

"Това все пак е едно парче плат с копчета, не може да струва повече от 30 лева", категорична е една от служителките, подала сигнал до Агенцията за социално подпомагане.

Всичко това се е случило с подписа на кмета на Велинград - Иван Лебанов. Градоначалникът обаче отрече да е одобрявал тези разхищения и заяви, че за пръв път чува, че са платени 3500 лв. за пътувания.

Ръководителят на проекта Недялка Стефанова, директор на отдел "Образование" в общината, също не успя да обясни защо са плащани по 2 лв. за руло най-обикновена тоалетна хартия. Тя твърди, че за всички дейности, осъществени от центъра, са издадени документи.

Кметът увери, че виновниците ще си понесат отговорността.

Проверката на bTV разкри още един фрапиращ случай. Момиче и нейният брат стоят в центъра за деца с умствени проблеми, въпреки че средата влошава иначе леката форма на умствена изостаналост. Според служителките причина за това е, че зад всяко дете в центъра стоят пари от Европа.

„Когато момиченцето ме вижда, започва да ме прегръща и да ме пита: Ние защо сме тук? Ние не сме луди. Вече започвам да си мисля, че на тези деца не се гледа на деца, на които трябва да помогнем, а като на ходещи касички”, казва служителката Мария Маркова.

На фона на всички разходи в Центъра, повече от месец ръководителката на проекта Недялка Стефанова отказвала момичето и брат му да получават джобни пари за закуска в училище, защото европрограмите не предвиждали. 

В същото време повече от половин година служителките стоят без заплати. Служителките от Центъра смятат, че не получават заплатите си, защото отказват да участват в схемата и да отчисляват пари за Недялка Стефанова.

Мария Маркова разказва и за друго дете, което се държи в център, въпреки препоръките ѝ да бъде изведено оттам, защото е опасно за себе си, но най-вече за околните. „Това дете всекидневно тормози, бие, гаси цигари в лицата на другите деца и нищо не се случва”, каза тя.

Малко след заснемането на репортажа логопедът от Центъра Илияна Гешева е била подложена на ужасен тормоз пред децата. Домакинката я нарекла крадла. "Получавам заплахи, че повече няма да получа работа по специалността, че, ако не напусна, ще бъда обвинена в насилие към децата. Чувствам се ужасно омърсена и използвана. Възползваха се от нашия труд и сега се чудят как да ни пресират, за да напуснем", каза Гешева.

Кметът увери, че виновниците ще си понесат отговорността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!