Президентът номинира Бетина Жотева за член на СЕМ

OFFNews 04 май 2015 в 18:30 5532 12

Президентът Росен Плевнелиев обяви Бетина Жотева за своята номинация за член на Съвета за електронни медии, съобщава администрацията на "Дондуков" 2. Мотивите на държавния глава да номинира журналистката за член на регулатора са "професионалната й квалификация и богат опит, придобит през 25-годишната й практика" в областта на медиите и връзките с обществеността.

"Друго основание са нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция", заявяват още от президентството.

"Професионалните и лични качества на Бетина Жотева са предпоставка, че като член на СЕМ тя ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги", завършва съобщението на държавния глава.

Една от най-ключовите задачи пред състава на СЕМ ще бъде изборът на нови генерални директори на БНТ и БНР в средата на 2016 г., когато изтичат мандатите на Вяра Анкова и Радослав Янкулов.

В момента Жотева заема длъжността говорител на Министерството на външните работи, а през последните пет години работи в администрациите на четири български правителства.

През 2014 г. е част от политическия кабинет на вицепремиера по икономическа политика и министър на регионалното развитие в служебния кабинет на Република България и отговаря за медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор. Била е директор на Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите и директор на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката в служебното правителство през 2013 г.

Професионалното си развитие Бетина Жотева започва през 1990 г. в Българска национална телевизия като водещ новини и редактор на Международните новини. Преминава на работа във вестник "Труд" , а по-късно става директор на бюрото на вестника в Брюксел. През 2001 г. става част от политическия съвет на Българския Бизнес Блок на Жорж Ганчев.

От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи. Работата й в НАТО и в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз й позволява да навлиза директно в проблематиката на европейския и световен обществено-политически живот.

Бетина Жотева притежава бакалавърска степен от Държавен университет - Будапеща, Унгария, и магистърска степен от Софийски университет "Св. Климент Охридски" по философия и философски науки. Владее свободно четири езика - английски, руски, френски и испански.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!