Правозащитници дадоха НФСБ и ВМРО на прокурор за насаждане на омраза

OFFNews 02 септември 2014 в 10:05 3967 4

Българският хелзингски комитет (БХК) е сезирал прокуратурата за насаждане на насилие и омраза към малцинствата, което било заложено в предизборните програми на Националния фронт за спасение на България и ВМРО-БНД. 

Според правозащитната организация предизборната програма на партия НФСБ обещава етническо прочистване на българските населени места от ромите и затварянето им в концентрационни лагери, които да бъдат превърнати в „туристическа атракция“.

Раздел в програмата на ВМРО-БНД пък е озаглавен „Как да започнем да решаваме циганския въпрос“, като една от основните предлагани мерки за решаването е трудова повинност за роми. Предвижда се още сформиране на „доброволни отряди за защита на българското население“ от ромите, което в същността си са незаконни паравоенни формирования с цел саморазправа и линч – безспорно противозаконни структури, които противопоставят етнически групи в обществото, се казва в съобщение на БХК.

Организацията посочва, че цялата глава VІІ от предизборната програма на „НФСБ“ е озаглавена „Отношение към етносите“, където е разгърната тезата, че наличието на различни етноси в България застрашава българската национална идентичност.

Прокуратурата обаче е отказала да се заеме с партиите. Според Апелативната прокуратура в София: „Разгледани в съвкупност програмите на НФСБ и ВМРО – БНД не водят до извод за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза към ромското население, а призовават по-скоро към интеграция и спазване на закона“. 

Прокурорите от Софийска градска и Апелативната прокуратура застъпват тезата, че, тъй като не може да бъде установено кое конкретно лице е предложило текстовете, то "липсва субект на престъпление, тъй като наказателната отговорност по българския наказателен закон е винаги лична." 

„Предлагането в политически програми на отделяне на ромите в затворени лагери, излагането им на показ на туристи и ограничаването на раждаемостта им не са случайни думи, изпуснати от невнимаващ какво приказва човек в частно обкръжение, а официални предизборни публични позиции на политически организации,  с които те целят максимално да достигнат избирателите и да им повлияят в своя подкрепя“, отбелязва Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

Според Илиева отказът на прокуратурата реално да проведе разследване, което да установи кои са лицата, участващи в колективните органи на управление, приели тези предизборни програми, представлява чадър, който осигурява безнаказаност на всеки партиен колективен орган в огромен ущърб на законността и обществения интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови