Пиргова: Ваньо Танов не става за митниците, защото е пенсионер с разклатено здраве

OFFNews 19 август 2014 в 09:14 7056 35

Доц. Мария Пиргова
Доц. Мария Пиргова

Смятам, че назначението на Ваньо Танов е много емблематично за това правителство и за зависимостите, на които то е подложено. Защото господин Ваньо Танов няма нито възраст, нито здраве, за да се занимава сега с това."

Това заяви червената политоложка Мария Пиргова в интервю за Нова тв. Името на доцентката от Софийския университет нашумя във връзка със скандала с купуването на миньорски гласове в Бобов дол за БСП на евроизборите, когато дъщеря й Достена Лаверн бе кандидат за евродепутат в листата на БСП.

Връщането на замесения в скандала "Ало, Ваньо" Танов, който беше начело на митниците по времето на ГЕРБ, предизвика противоречиви коментари, сред които и твърдения, че Бойко Борисов кадрува чрез служебния кабинет и че ГЕРБ връща хората си на ключови позиции, подготвяйки по този начин евентуалното си собствено връщане във властта.

Пиргова изтълкува думите на служебния премиер Георги Близнашки, че много бързо трябва да се подобрят резултатите на митниците с думите: "И господин Близнашки каза, че трябва много бързо да се реагира в митниците. Как да се реагира? Като господин Танов, който знае старите канали, ги възстанови веднага, за да се печели веднага от тях? Господин Ваньо Танов е много свързан с ГЕРБ, той беше уличен в много незаконни действия в битността си на ръководител на митниците".

Тя коментира и новосформираната коалиция за предсрочните парламентарни избори между партия "Лидер" и "България без цензура" на Николай Бареков с думите, че "тази нова колаборация на мен не ми е ясна и ми се струва непечеливша за двете партии, които я правят".

Доц. Пиргова коментира и зависимостта на партиите от олигарсите по повод реплика за случилото се в Бобов дол.

"Няколко пъти говорим за Ковачки ("Лидер") и за тези пари. В България политолозите смятат, че системата е олигархична, тоест има много хора с пари, които се бъркат в политиката. Няма да отречете, има много олигарси. Това никак не е господин Ковачки само. Но има разлика между олигарсите. Някои се бъркат повече, други се бъркат по-малко. Но системата е такава. Цялата политика зависи от тях", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!