От днес на пътя ни спират само катаджии

OFFNews 28 ноември 2014 в 08:52 41578 12

От днес само служителите на "Пътна полиция" ще могат да глобяват на пътя.

Това решение беше взето след любителския клип, публикуван в социалните мрежи, който показа как полицай взема подкуп.

Пътните полицаи вече ще могат да ни спират само при масови проверки с минимум две патрулки в действие. Проверките ще се заснемат с видео камера. За целта на видими места и на полицейските коли ще има табели, с които гражданите ще бъдат информирани, че проверката се заснема. Записите от камерите ще се пазят по един месец в Полицейските управления.

Пътните полицаи, които ще имат право да ни спират, имат униформа със светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”, а фуражките им са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”, като задължително ще имат и бадж със снимка, на който са посочени име и идентификационен номер.

От 8 часа тази сутрин стартира и операцията “TEN IT”, скоято ще се проведе на територията на цялата страна. Акцията се провежда по метода на широкообхватния контрол и е насочена към проверки на товарни автомобили, автобуси и евентуално превозвани от тях общоопасни товари. В нея участват служители на МВР, Агенция “Митници”, Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” и Агенция “Пътна инфраструктура”.

Освен в България тя се реализира на териториите на Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словения и Словакия. Основната цел на полицейската операция е противодействие на трансграничната престъпност - установяване и предотвратяване на криминални престъпления, свързани с трафик на общоопасни средства, нелегален трафик на хора и имигранти, акцизни стоки, установяване на издирвани лица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!