Образователният министър: Учебниците са буре с динамит

OFFNews 24 ноември 2014 в 08:22 7226 6

Проф. Тодор Танев

Снимка Сергей Антонов

Проф. Тодор Танев

"Има буре с динамит, върху което седим." Така министърът на образованието проф. Тодор Танев коментира съдържанието на част от учебниците в България.

"Напластява се огромно обществено недоволство срещу начина, по който се третира вкарването с обувалка на някакви формули по научни знания с тотално скъсване на технологията на мисленето. Едно е да знаеш дата от историята, друго е да преценяваш историческите събития", коментира професорът.

По повод сложната терминология, с която са пълни учебниците, той заяви "като че ли средното образование се е превърнало във висше".

За да се промени това, обаче, първо трябва да има ново законодателство, каза проф. Танев, визирайки проектозакона за предучилищното и училищното образование, внесен от бившия зам.-министър на образованието и настоящ депутат от ГЕРБ Милена Дамянова в Народното събрание на 21 ноември. Проектозаконът бе подготвен в мандата на Дамянова, но предсрочното сваляне на правителството на ГЕРБ осуети приемането му от Народното събрание. Сега проектът има някои корекции - например ГЕРБ са се отказали да въвеждат задължително предучилищно обучение за 4-годишните, но като цяло философията му е същата.

Проф. Танев отрече информацията, че проектозаконът не е бил съгласуван с него.

"Този проект много отдавна го познавам и сме го обсъждали, включително с госпожа Дамянова. Единственото, което не е съгласувано е датата, на която се внася. Знаех, че ще е тези дни, но не знаех точно кога", каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови