Насилието в училище се увеличило в пъти за по-малко от година

Александра Маркарян 30 март 2015 в 12:04 8607 9

Ваня Кастрева

Снимка Сергей Антонов

Ваня Кастрева

Насилието в училище се е увеличило в пъти за по-малко от една година. Случаите на физическа агресия между ученици само от началото на учебната 2014/2015 г. досега са 1662. За цялата учебна 2013/2014 г. те са били общо 606. Увеличението е със 174% и вероятно ще нарастне още до края на учебната година.

Данните бяха изнесени днес на пресконференция в Министерството на образованието и науката от министър Тодор Танев и заместничката му, отговаряща за средното образование, Ваня Кастрева.

Общо случаите на физическото насилие, вербална агресия, вандализъм, автоагресия, психологически тормоз, виртуален тормоз и противообществени прояви са 4117.

Най-голям ръст процентно изражение има при случаите на вандализъм. От септември досега те са 1603, а за цялата учебна 2013/2014 г. са били 256. Случаите на психологически тормоз са 497, през миналата година са били 131, обяви Ваня Кастрева. Съответно със 130% и 150% се увеличават случаите на виртуален тормоз и противообществените прояви.

Отделно от тази статистика са данните за агресията от ученици/родители спрямо учители (310 случая) и от учители над деца (92) през 2014/2015 г.

Регистрираните случаи обхващат 80% от училищата, поясни проф. Танев и допълни, че към момента не разполага с данни дали има концентрация на случаите в малък брой училища, дали има такава в определен вид училища.

Най-много са случаите на насилие в областта с най-многобройно население - София, най-малко в Смолян, каза Кастрева, но не уточни каква е подредбата на областите в процентно изражение.

Мерките, които МОН планира, включват промяна на законовата уредба и въвеждането на строги наказания при агресия спрямо учител или персонал в училище/детска градина, допълнително обучение на педагогически съветници, увеличаване броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата - сега психолозите са 430, педагогическите съветници - 735, а училищата към 15 септември 2014 г. - 2654.

Проблемът с насилието в училище е голям, но още по-голям е проблемът с дрогата, заяви проф. Танев.  Във всеки клас знаят кои са децата, които имат такъв проблем. А контролът е не занижен, той просто липсва, възмути се той. За да се реши проблемът с наркотиците, обществото трябва да има нулева толерантност. Ефективно, според него, би било полицията да прави внезапни, изненадващи проверки в училищата, наказанията да са строги и законът да бъде прилаган безкомпромисно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!