Москва смъмри България за боядисан руски паметник

ОFFNews 20 август 2014 в 16:38 8232 34

Снимка на осквернения паметник от 2-и август.

Снимка Булфото/Мартин Кърнолски

Снимка на осквернения паметник от 2-и август.

Москва е изпратила протестна нота до Министерството на външните работи на България заради поредното оскверняване на Паметника на руските войници в София на 18 август, съобщава руското външно министерство, цитирано от "Фокус".

„Във връзка с извършения възмутителен акт на вандализъм, до МВнР на България бе незабавно изпратена протестна нота с изискването незабавно да бъдат предприети мерки за недопускането на подобни инциденти в бъдеще, привличането към отговорност на виновните и привеждането на паметника в нормален вид", се отбелязва в съобщението на руското министерство.

Паметникът на руските войници, който се намира на булевард "Черни връх" в столицата, бе залят с червена боя в понеделник. Извършителите засега не са открити.

Паметникът-костница беше залят с боя и на 2 август, като малко след това беше почистен.

Няколко пъти досега беше боядисан Паметникът на Съветската армия, а паметникът "Братската могила" в Борисовата градина осъмна облечен като Пижо и Пенда.

Боядисването на паметници се превърна в своеобразна арт-традиция, чрез която хората изразяват отношението си към политическа сила или случващото се в страната и по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!