Местенето на Класическата гимназия и днес се провали

OFFNews 04 март 2015 в 08:23 5096 5

Местенето на Класическата гимназия и днес се провали

Снимка bTV

Планираното за днес преместване на Националната гимназия по древни езици и култура (НГДЕК) в ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие" беше отложено. В същото време, рано тази сутрин се проведоха протест срещу местенето на гимназията и контрапротест в подкрепа на заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов, с която се разпорежда провеждането на занятия в ремонтираната сграда.

Днес стана ясно, че с нова заповед на здравния министър Петър Москов от неделя е разпоредена поредната проверка за наличие на азбест в сградата на училището в "Модерно предградие". Инспектори на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) са влезли тази сутрин в училището и са разпоредили отлагане на учебните занятия до приключване на проверката, съобщи bTV. По тази причина, планираното от ръководството на гимназията отбелязване на 3 март, ще бъде проведено в Аулата на Софийския университет. 

Зам.-министърът на културата Боил Банов каза, че това е поредната проверка на РЗИ. "Няма нищо лошо в тази държава да се проверяваме колкото можем. Колко проверки трябват обаче на Министерството на здравеопазването, за да каже има ли азбест или не", каза Банов и отказа да коментира има ли разнобой между министерствата. 

Ученици казаха, че искат да учат в сградата на ул. "Баба" заради ремонтираната базата, въпреки отдалечеността на училището. 

В същото време в двора на гимназията в центъра на София беше организиран протест срещу местенето. Според родители на учениците Класическата гимназия трябва да бъде в центъра на София. "Децата ни не са щайги, за да бъдат местени, когато това е удобно“, коментираха пред bTV родители, които поставиха в двора на НГДЕК инсталация от дървени щайги. Според тях ремонтът на сградата в "Модерно предградие" е некачествен и там има азбест, който е опасен за здравето на учениците. Въпреки че здравните инспектори твърдят, че сградата е чиста, родителите не им вярват. 

Според председателя на училищното настоятелство на НГДЕК Ирина Абаджиева-Репуц гимназията е получила своето място в центъра на София. "В момента единствената причина да се мести гимназията е един ненужен ремонт, който ние настояваме да не се прави", обясни тя. По думите ѝ за 2 млн. лв. трябва да бъде направено пребоядисване на сградата, което е имитация на ремонт. 

Някои от учениците смятат, че НГДЕК трябва да бъде в центъра, където е близо до музеите и Софийския университет. В центъра пък се чувстват по сигурно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови