Луксозна сграда одобрена за саниране, панелка на 40 години - отхвърлена

OFFNews 24 януари 2015 в 09:08 36852 18

Нов блок в столичния квартал "Лозенец" получава 100-процентово финансиране за саниране по проекта за енергийно обновяване изцяло със средства от държавата и Европа. В същото време, панелен блок в град Гоце Делчев е пред разпад, защото кандидатурата на живеещите в него е отхвърлена, показа проверка на Нова тв. 

Блокът е на 40 г. На много места мазилката пада. Има течове в общите части и между етажите. При отхвърлянето на искането им за саниране живеещите в блока получили обяснението, че в блока има само 36 апартамента и не е достигнало едно жилище, за да бъдат одобрени.

За санирането правителството предвижда да похарчи 1 милиард лева. Критериите за кандидатстване все още са неясни, а от МРРБ засега не дават разяснения. Вероятно такива ще има следващата седмица, когато от министерството ще внесат методически указания в Министерски съвет.

Засега е ясно, че сдруженията на етажната собственост в панелните блокове ще попълват общо 7 документа, за да кандидатстват за саниране. Те трябва да бъдат внесени в съответната община.

Шест от седемте документа доказват, че целият блок е регистрирал сдружение на собствениците. Първият е справка за сдружението с имената на собствениците на апартаменти и какъв дял от идеалните части на сградата притежават. Изисква се също БУЛСТАТ номерът, който е издаден при регистрирането на сдружението, както и поканата за провеждане на общото събрание, на което е решено блокът да кандидатства за саниране. Допълнителен документ е протоколът за разлепване на обявата, към който се изискват и снимки на разлепената обява. Всички тези документи се попълват по специален образец. В указания пише, че хората не трябва да плащат за никакви документи и ако случайно някой нормативен акт го изисква, тези разходи се поемат от програмата.

Шестият документ е протокол от самото събрание, в което задължително трябва да бъдат вписани дневният ред, изказванията, кой е присъствал и какви идеални части притежава. Идеалните части на всеки са записани в нотариалния му акт. По Закона за управление на етажната собственост, за да се счита едно събрание за легитимно, на него трябва да са присъствали представители на поне 67% от идеалните части.

Последният, седми документ, който се внася в общината, е заявлението за интерес и финансова помощ, което е по образец. За да започне конструктивното и енергийното обследване, което предшества самото саниране, трябва да се сключи договор между сдружението на собствениците и общината. С него хората прехвърлят на общината правото да санира блока от тяхно име.

По-късно в редакцията получихме уточнение от пресцентъра на МРРБ:

Във връзка с излъчения в предаването на Нова телевизия „Събуди се“ репортаж под заглавие „Защо луксозни сгради в центъра на София получават 100% финансиране за саниране“ Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави следното уточнение:
Представената в репортажа информация е неточна, тъй като в нея са смесени критериите за участие по две различни програми – европейската „Енергийно обновяване на българските домове“ и Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради.
Първата програма се финансира със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Тя изисква участие на сгради или отделни входове (блок секции) с поне 6 самостоятелни обекта (апартаменти), проектирани преди 1999 г. и минимум на три етажа. Собствениците трябваше да осигурят съфинансиране в размер на 25% от стойността на обновителните дейности, а останалите 75% се осигуряваха от европейската програма. По предложение на МРРБ съфинансирането от страна на собствениците в размер на 25% занапред ще бъдат поети от държавата, след официално одобрение от Министерския съвет. Целта е да се постигне равнопоставеност на участниците в двете програми за енергийна ефективност.
Показаната като „луксозна“ сграда в столицата е одобрена за участие по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ през 2013 г. Към онзи момент собствениците са осигурили съфинансиране от 25%. Въпросната сграда отговаря на изискванията за допустимост в проекта, финансиран със средства от ЕС по Оперативна програма „Регионално развитие“.
За разлика от финансирания с европейски средства проект, в Националната програма могат да участват само сгради с поне 36 апартамента в тях, строени по индустриален способ (ЕПЖС, ЕПК, ППП). Това означава, че сгради с този брой апартаменти са допустими за участие в проекта, който очакваме да стартира в началото на февруари. Необходимо условие за участие в тази програма е и всички собственици да са съгласни да бъдат изпълнени предписаните в резултат на проведени обследвания обновителни дейности и за тази цел да учредят сдружение, което да ги представлява по време на изпълнението на проекта.
Покриването на всички разходи по изпълнението на мерките за енергийна ефективност, в това число и за конструктивно укрепване, ако е необходимо, на 100% от бюджета на Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради е стимул за участие в нея от страна на собствениците на най-големите сгради, които не биха могли да ги обновят, ако трябваше да осигурят всички средства за това за своя сметка.
Бихме искали да информираме също, че всички сгради в гр. Гоце Делчев, които са подали заявление за участие в европейския проект „Енергийно обновяване на българските домове“, са одобрени с изключение на една, чиито собственици са се отказали по собствено желание. Собствениците на одобрените сгради са подали и Заявления за финансова помощ, като за една от тях вече е сключено споразумение с МРРБ, а за останалите седем тече процедура за разглеждане на документацията, след което ще бъдат поканени да сключат споразумения с МРРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!