"Лукойл" заплашва Иван Костов със съд след доклада за надутите цени на петрола

Юлиана Ончева 27 май 2015 в 16:50 9804 17

"Лукойл" ще съди Иван Костов, заради доклада на ръководената от него Лаборатория за управление на риска, според който компанията завишава изкуствено разходите си със стотици милиони. Това съобщиха от "Лукойл България" ЕООД. 

"Разпространеният документ изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината", твърдят от компанията.

Както OFFNews писа, руската компания надува цената на бензина и нафтата у нас, пести данък печалба и изнася капитали в Русия, сред които и част от събраното от българите ДДС върху горивата. Сортът петрол, с който работи рафинерията, е "Урал". Вместо това обаче за данъчни цели се смята цената на по-скъпия сорт "Брент", който няма никаква връзка с работата на "Лукойл".

Разликата между реалната цена на суровия петрол, който "Лукойл" е купил от Русия, и цената, която е отчел в България, е 13,27% за изследвания период между 2006 и 2014 г. (разликата варира между 6,68% и 15,61% в различните години).

Заради този финт "Лукойл" декларира средногодишно със 763,5 млн. лв. повече от реалните си разходи. С натрупване за периода 2006-2014 сумата е 6871.7 млн. лв.

От описаната схема може да се направи изводът, че за 9 години "Лукойл" е спестил 687 млн. лв. данък печалба.

Целия текст на анализа на Лабораторията за управление на риска можете да видите тук. 

От "Лукойл България" ЕООД днес пишат: 

Внасяният нефт тип Urals, който е основна суровина за преработка от Лукойл Нефтохим Бургас АД, се закупува от Лукойл Нефтохим Бургас на пазарни цени. Тези пазарни цени са нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния нефт тип Urals. 

В доклада цената на доставяния нефт Urals за Лукойл Нефтохим Бургас АД и вносът й, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd. Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт Urals е обвързана с котировката Ur rcmb. 

Котировките Br dtd и Ur rcmb представляват публикации на международно признат и използван в търговията с нефт и нефтопродукти борсов бюлетин Platts. През последните няколко години Ur rcmb е с около 1 долар на барел по-евтин от Br dtd.

Ur rcmb включва стойността на суровия нефт и транпортните разходи от пристанище Новоросийск през Бургас. Ценовата формула на доставяния нефт Urals на «ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас» включва отстъпка от котировката Ur rcmb, защото се редуцира стойността на транспорта от Бургас. Това още веднъж доказва, че рафинерията купува нефт по пазарни, а не по завишени цени.

На база статистика за последните 2 години средната стойност на:  котировката Br dtd = 86, 737 долара на барел;
котировката Ur rcmb = 85,789 долара на барел; средно доставна цена на нефт Urals до пристанище Бургас, включително всички разходи = 85, 680 долара на барел.
Тези факти са публикувани и достъпни за широката общественост.
Разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията на компанията, е наказуемо в съда. 

"Лукойл Нефтохим Бургас" има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!