Катаджиите вече ще проверяват и за неплатени глоби

ОFFNews 26 април 2015 в 21:43 5016 10

Пътните полицаи започнаха масирани проверки за водачи с дългове заради нарушения на правилата за движение.

Някой от нарушителите са с неплатени глоби за хиляди левове. 

Според експерти всяка втора глоба на пътя остава неплатена. Миналата година катаджиите са регистрирали над 756 000 нарушения, за които са съставени над 314 000 акта и почти 493 000 фиша.

Много от шофьорите обаче чакат да мине давността на санкцията - с надеждата, че дотогава няма да бъдат спирани на пътя.

От началото на тази година близо 100 хиляди водачи са получили фишове от КАТ. От глобите за нарушенията обаче досега са събрани едва 6 милиона лева.

"Когато нямаме събираемост на глобите, имаме и безнаказаност, а когато има безнаказаност има и арогантно поведение, има и загинали", коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи пред Нова телевизия.

Затова контролът се затяга и при всяка проверка на пътя катаджиите проверяват и за неплатени глоби. Наказанията ще са сурови.

"След справка ако се установи, че има глоба и не е заплатена - свидетелството за управление ще бъде отнето", обясни Стойчо Константинов от Националната пътна полиция.

Книжката се връща едва след като нарушителят плати глобите.

"Има хора с по 30-40-50 акта - те или не стават наказателни постановления или минават 2 или 3 години да се обжалват", коментира още Тодоров.

Именно на това сега разчитат нарушителите - да изтече срокът на глобата.

"Ние изпращам глобите в НАП и се събират съответните глоби", обясни Стойчо Константинов.

„Не може държавата, за да събере 50 лева да харчи 400 лева. Толкова струва събирането на 50 лева", уточни Владимир Тодоров.

Затова експертите настояват държавата да опрости правилата за налагане и санкциониране на глобите на пътя и те да отиват по предназначение - а именно за купуване на нови камери и кампании за пътна безопасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!