Как ще изглежда паркът на НДК след ремонта

Юлиана Ончева 21 май 2015 в 12:05 27030 10

Жив щит от вечнозелените храсти Лигуструм овалифолиум и Пираканта кокцинеа ще изолира парка на НДК след октомври, когато трябва да приключи ремонтът на пространството край столичния Дворец на културата. Зелените стени ща са още от туя, ще има и нови бордюри от чимшир около цветните площи.

Пираканта кокцинеа

Това предвижда проектът за възстановяване и обновяване облика и състоянието на парковата територия, предоставен на OFFNews Столична община. 

Живият плет е с дължина 953 метра, още 400 е бордюрната растителност. 1 855 дървета, 15 647 бр. нови храсти и 17 800 многогодишни цветя ще красят парта. Сезонните цветя пък ще са 4 269 кв. метра. 

Многогодишните цветя ще се използват главно в детския сектор, по ската и около алеята към бул. „Фритьоф Нансен”, а в южната част около чешмата се създава пейзажна композиция от декоративни треви, многогодишни цветя, цъфтящи продължително през летния сезон, и големи петна от лавандула. Пред южната тераса на сградата, около новата алея в тази част, се проектира розариум главно от полиантови рози, разположени в свободни групи, пише още в проекта. 

Хумус ще обогати почвата, а тревните масиви - на 55 дка площ, ще бъдат изцяло рекултивирани. 

Плочите пред НДК, които при сняг и дъжд се превръщат в пързалки, ще бъдат обработени срещу пързаляне, разрушената настилка ще бъде подменена и пренаредена, ще се създадат и нови пътеки и алеи. Гранитните плочи и ивиците от врачански камък ще се сменят изцяло. Червеният паваж, както и настилката от бял мрамор ще е пренареждат. 

Нови олекотени кошчета за смет, ремонтирани 247 пейки, възстановяване на 4-те чешми и изграждане на нова в южната част на парка, обещават още от "Московска" 33. 

В югозападната му част пък ще се обособи оградена територия за свободни разходки на кучета. 

Детският сектор в парковото пространство на НДК е изграден през 80-те години на миналия век. Основният елемент в сектора е изградената водна каскада. Каскадата представлява изкуствена река с прагове, водопади и езерца. Изградена е чрез направа на стоманобетонно дъно и ограждащи стени, като басейн. На дъното и стените е направена 5 см. циментова замазка за хидроизолация.

Предвид сериозното количество вода, необходимо за осигуряване на нужната скорост на движение на водата в коритото с цел самоочистване и постигане на добър ефект на преливане през праговете, е предвидена оборотна схема на водата. За целта под мостчето на детския кът е изградена помпена станция с 3 работни помпи, засмукващи вода от най- долното езеро.

С реконструкцията се предвижда захранването да стане от новопроектиран водопровод за условно чиста вода, свързан с тръбни кладенци. Предвижда се изграждането на нова шахта, разположена в по- горното езеро, нови смукатели, преработка на помпената станция с нова тръбна разводка и нови помпи, като тласкателите се запазват. 

Ще се изгради и автоматизирана подземна напоителна система с цел оптимално поливане на парковите площи, възможност за поливане на цветните фигури и цялата храстова растителност посредством капково напояване, а тревните площи с модерни роторни подземни разпръсквачи. Предвидени са ръчни хидранти за допълнително напояване и миене на настилките. Целта е да се осигури ефективна поливка за съответните растителни видове по време на топлите месеци на годината. Захранването на напоителната система е предвидено да става от сондажни кладенци. 

356 осветителни тела с височина между 1 и 13 метра ще светят в парка. Ремонтът предвижда осветление по главните алеи и подходите към тях с конични стълбове с височина 4м. – 156 бр., а по второстепенните алеи – конични стълбове с височина 3м. – 129 бр., както и декоративни паркови тела с височина 1м. - 65 бр. Осигурява се допълнително осветяване на пл. "България" и паркинга от стълбове с височина 13 м. – 6 бр. 

Проектът предвижда и осигуряване на декоративно осветление за растителните групи с 217 бр. металхалогенни осветители в три цвята на светлината, а прожекторно осветление се предвижда и за всички паметници на територията на парка. Предвидено е и линейно светодиодно осветяване на парапета на пешеходния мост над бул.”България”. 

Тотоарните настилки ще се подменят с унипаваж по всички обиколни за парка улици и булеварди - бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Витоша”, ул. „Шандор Петьофи”, ул. „Баба Неделя”, ул. „Д-р Христо Стамболски”, бул. „Пенчо Славейков”, бул. „България”, бул. „Фритьоф Нансен” и бул. „Витоша” (от ул. „Ш. Петьофи” до бул. „Пенчо Славейков”). 

1,200 км ще са велоалеите. На цялата територия ще се осигури достъпност на средата и за хора в неравностойно положение. 

Проектът предвижда цялостен ремонт и възстановяване на фонтана и водната каскадата пред сградата на НДК. Фонтанът обаче вече ще грее само в бяло, а не в различни цветове. 

29 броя вандалоустойчиви куполни камери с варифокален обектив ще пазят парка денонощно.

Предвидени са и две нови автоматизирани обществени тоалетни. 

Проектното предложение за ремонт и възстановяване на парковото пространство към Национален дворец на културата е изготвено по възлагане на Столична община и е подготвено във връзка с кандидатстване по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. (ОПРР), Oперация 1.4: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-09/2012 „Зелена и достъпна градска среда”.

Столична община възложи на ОП „София – Проект” и „Софпроект ОГП” изработването на проекта, като е привлечена и ланд.арх.Валя Атанасова - автор и на оригиналния проект за сегашния вид на парка. Арх.Атанасова изготви основната част от проекта, част «Паркоустройство».

Проектното решение отразява и предложения на Сдружението на младите архитекти „София 2020” във връзка с осигуряване на възможност за насищане на пространството с културни функции.

Околното парково пространсто на НДК е изградено в началото на 80-те години на ХХ-ти век, като през годините са извършвани само някои частични ремонтни дейности по отношение на отделни елементи и подобекти в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!