Ива Йорданова: Има вътрешно-морални граници, които човек не бива да прекрачва

ОFFNews 28 януари 2015 в 18:35 6784 8

Ива Йорданова

"Ако през октомври подадох оставка, без да се намирам в конфликт на интереси, сега вече съм. Председателят на Агенцията за българите в чужбина се назначава след решение на Министерски съвет. Ако кандидатурата ми бъде преценена като най-добрата, спекулациите ще бъдат още по-големи".

Това заяви Ива Йорданова, известна като жената до икономическия министър Божидар Лукарски, в ефира на bTV. 

Йорданова беше назначена за зам.-председател на Агенцията за българите в чужбина на 16 октомври. Връзката й с Божидар Лукарски и това, че е заемала поста на председател в Контролния съвет на партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“, предизвика вълна от недоволство срещу назначението.

Недоволството си от назначението на Йорданова изразиха и българи, живеещи в чужбина, които обясниха, че тя не е имала заслуги за организирането на изборите в чужбина, както беше посочено от Министерския съвет при назначаването й.

Ива Йорданова подаде оставка на 21 октомври и обяви, че ще участва в конкурса за директор на Агенцията.

"Човек може да работи за каузата си в институция и извън институция. Аз избрах втория начин. Взех това решение, когато партньорът ми се закле като министър. Смятам, че има вътрешно-морални граници, които човек не бива да прекрачва", заяви още Йорданова.

Тя беше категорична, че ще продължи да работи за българите в чужбина чрез гражданската платформа "Българи без граници".

"Платформата ще представлява интернет електронен блок, който ще събира проблемите на сънародниците ни в чужбина и ще уведомява институциите за тях", обясни Йорданова.

Българите в чужбина са хората, които правят България по-голяма и ако държавата няма идея как да ги интегрира, какъв е смисълът, коментира Ива Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови