Знаково дело за убийство стигна последна инстанция след 15 години

OFFNews 26 януари 2015 в 12:34 21118 4

Знаково дело за убийство стигна последна инстанция след 15 години

Делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева влезе за разглеждане във Върховния касационен съд (ВКС) 15 години след като жената беше открита мъртва в дома си, съсечена със секира. 

Подсъдими за смъртта ѝ са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно, защото е в чужбина. На 9 октомври 2012 г. Софийският градски съд (СГС) оправда и тримата, а Софийският апелативен съд (САС) потвърди тази присъда.

Делото стигна до последна инстанция след жалба на близките на Надежда Георгиева. Те искат ВКС да отмени решението на предходната инстанция и да върне делото за ново разглеждане от нов съдебен състав. Според близките на убитата, САС е преповторил мотивите на градския съд.

"Същият много бързо се произнесе, което породи сериозно съмнение у моите доверители за задълбочено проучване на делото - или считаме, че липсва изградено съдийско убеждение на въззивната инстанция при постановяване на решението", каза адвокатът им Весела Сотирова, цитирана от БГНЕС.

Версиите за убийството на Надежда Георгиева са няколко. Тя бе намерена мъртва на 28 февруари 2000 година  в дома ѝ в столичния кв. "Стрелбище", убита със сатър. 

На 19 декември 2011 г. пред съда свидетел по делото - затворникът Илия Николов, който беше призован като свидетел, заяви, че Надежда Георгиева била любовница на бившия главен прокурор Никола Филчев. Той се позова на разговорите си с Пламен Калайджиев, с когото бил в една килия. 

Според друга версия - тази на ромския бос Христо Иванов-Ицо Папата, който е сред първите разпитани, убитият военен прокурор Николай Колев е поръчал отстраняването на Надежда Георгиева. "Дългата ръка" на прокурор Колев по делото се доказва и от това, че той е привлечен като подсъдим в процеса още в самото начало, смятат близките на убитата. Адвокат Весела Сотирова смята, че той е помогнал на другите двама подсъдими - Димитринка Атанасова и съпругът ѝ, с които бил в близки отношения, да напуснат страната. Атанасова и до днес е във Великобритания, а това, че отказва да се върне в България, беше сред мотивите, с които обвинението се опитваше да дощаже вината ѝ.

В същото време съпругата на покойния прокурор - Нанка Колева, до последния ден от процеса твърдеше, че Никола Филчев признал пред нея, че той е убиецът на Надежда Георгиева. Според появилите се версии, ямболската адвокатка била бременна от бившия главен прокурор и имала намерение да използва това като го изнудва.

За делото ще останат скрити още някои факти. Починалият в последните месеци от процеса ключов свидетел Илия Николов, който е прототипът на популярния измамник Ястребовски от филма "Опасен чар", мистериозно няколко пъти променя показанията си. Според последните му твърдения именно съпругата на убития прокурор Колев му е оказвала натиск, като е искала той да посочи Никола Филчев като истинския извършител на убийството.

78-годишният затворник бай Илия, който многократно е съден за измами, първоначално поддържаше тезата, че убийството било по заръката на Филчев. В началото на юли тази година обаче стана ясно, че още през 2005 година бай Илия е пратил жалба до Никола Филчев за това, че Нанка Колева "го посещава в затвора и го кара да топи Филчев срещу пари". "Надделя в мен човешкото срещу мръсния заговор, който се скалъпва срещу вас, да ви очернят", пише в жалбата до главния прокурор.

По делото беше разпитан и бившата барета и бивш съветник на Петко Сертов в ДАНС Алексей Петров. Няколко месеца преди да бъде убита, Надежда Георгиева работила за него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови