Земетресение е усетено в Добричка и Варненска област (обновена)

Offnews 22 ноември 2014 в 21:42 17163 5

Около 21,15 часа в Добричка и Варненска област бе усетено земетресение.

В морската столица трусът е продължил около 10 секунди.

Нова телевизия съобщава, че в Русе трусът е усетен леко около 21.20 часа, а хората са излезли от домовете си заради опасения за вторични земетресения.

Хора са усетили разлюляване във Варна, Русе, Плевен, Шумен, Силистра, Севлиево, Несебър, Бургас, Ловеч, Тутракан, Пазарджик, Велико Търново.

Валентина Протопопова, дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, заяви за Дарик, че земетресението е било с магнитуд 5,4 по Рихтер и е регистрирано на територията на Румъния, на около 400 км североизточно от София, на около 180 км е от границите на България. Усетено е в почти цяла Северна България и в части от Южна България, предимно по високите етажи.

На въпрос дали има опасност от вторични трусове със същата сила, Протопопова заяви, че по принцип винаги има опасност: „Винаги очакваме да има вторични трусове. Особено при трус с такъв магнитуд обикновено има вторични трусове, но очакванията са да са по-слаби. За момента има регистриран един по-слаб с магнитуд малко над 2 по Рихтер", допълни тя. Малко по-късно стана ясно и за още един вторичен - 2,8 по Рихтер.

Най-силното земетресение в близост до засегнатите райони е регистрирано в Румъния с магнитуд 5.5 по Рихтер според Европейския сеизмологичен център. 

Обновено в 22:03 - Земетресението е с магнитут 5,4 по скалата на Рихтер. Епицентърът е в Румъния с огнище Вранча на около 400 км североизточно от град София, на около 180 км от границата на България. 

Според англоезичното издание "Romania Insider" трусът е усетен и в Молдова.

Сайтът уточнява, че това е най-силният трус за тази година в Румъния, както и един от най-силните през последните няколко години.

Някои от телефонните оператори в Румъния са изпитали технически проблеми и комуникациите са били прекъснати за кратко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови