"Здравеопазването страда от лоша организация, не от лоши лекари"

OFFNews 27 май 2015 в 19:35 6194 12

Снимка БГНЕС

Петър Москов.

Проблемите на здравеопазването в България и болниците не са лошите лекари, а лошата организация, заяви пред БНТ здравния министър Петър Москов, като отбеляза, че у нас има прекрасни специалисти, но лоша структура на лечението.

Според него мнозинството в парламента подкрепя програмата за реформи в здравеопазването.

Той обясни, че целта на сливането на болници е да може те да се структурират така, че когато един пациент влезе в болницата, тя да може да му осигури пълното лечение, а не той да бъде прехвърлян от болница в болница, защото на различните лечебни заведения им липсвала апаратура или конкретни лекари.

Здравната каса ще плаща само на болници, които предоставят този тип лечени от игла до конец. Така тя ще плаща за лечението на пациентите, а не за болниците.

Москов посочи, че медицинските заведения имат 3 варианта да се реформират, за да отговарят на изискванията - юридическо сливане, професионално обединение и създаване на консорциум.

Той изтъкна, че на пощата на болниците и министерството се получават стотици и хиляди писма на оплакващи се от разкарване по болниците хора, защото заведенията не им предлагали цялостно третиране на заболяването.

Според него от 4-те милиарда публични разходи годишно, които се дават за здравеопазването, около милиард не отиват по предназначението си.

Москов се похвали, че откакто е на поста си, екипите на смяна на бърза помощ са между 24 и 27 вместо 12, както и че има 65 нови линейки, като плановете за подобряване на спешното лечение не спират до тук.

До края на годината се очаква въвеждане на електронна здравна карта, електронна рецепта и индивидуален пакет за доболнична помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews