За четвърта година почитаме жертвите на комунизма (снимки)

OFFNews 01 февруари 2015 в 14:15 8259 11

Снимка Сергей Антонов

За четвърта година почетохме жертвите на комунизма

На 1 февруари за четвърта поредна година се отбелязва Денят за почит към жертвите на комунизма.

В 11:30 ч. беше проведена възпоменателна церемония пред Мемориала на жертвите на комунизма, който се намира до НДК в София. Самият паметник беше надраскан от вандали с червен спрей.

На церемонията имаше около 200 души. Присъстваше настоящият държавен глава Росен Пленелиев, както и президентът (1997 – 2002) Петър Стоянов.

Пред Мемориала на жертвите на комунизма почитта си показаха и представители на СДС и на Реформаторския блок.

"Първи февруари не е ден, в който отбелязваме зверствата и престъпленията на един тоталитарен режим, а е ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. Наша отговорност е да помним делото и идеалите на всички онези, чиито мечти и стремежи са били винаги недокоснати от Желязната завеса - тези, с които се гордеем и които днес почитаме", каза Плевнелиев по време на церемонията.

„Важно е да помним какво се случи преди 70 години и как се отрази на историята на България. Да си припомним убийствата, извършени от комунистическия режим още в първите му дни, маскирани с плакатни лозунги и с нелепото основание „в името на народа“ “, посочи президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че именно уроците от миналото ни задължават да не приемаме свободата за даденост, а да се борим за нея и да я отстояваме ежедневно.

Нито лагерите, нито смъртните присъди, нито опитът да бъде смазано различното мнение успяха да сломят свободата на човешкия дух в България, заяви държавният глава.

Пред Мемориала бяха поставени венци от името на всички парламентарно представени партии, единствено от БСП нямаше. Министърът на отбраната Николай Ненчев също положи венец.

Решението на днешната дата да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето от правителството през 2011 г. Това се случи по предложението на президентите Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!