Започва делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност

Offnews 24 ноември 2014 в 09:13 3776 5

Започва делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност

Снимка Сергей Антонов

Софийският градски съд (СГС) ще гледа днес делото за обявяване на Корпоративна търговска банка(КТБ) в несъстоятелност.

Съдебното заседание ще бъде закрито и за него са призовани представители на КТБ, БНБ, СГП и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

До производството по несъстоятелност се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Отрицателният капитал на КТБ е над 3.7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания. Още на следващия ден в СГС беше внесено от БНБ искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ.

Миналата седмица компанията на Цветан Василев - "Бромак" ЕООД, която е собственик на 57% от акциите на КТБ, обжалва пред Върховния административен съд акта на БНБ за отнемане на лиценза на банката. Съгласно Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор.

Около избора на съдия по делото се появиха съмнения за това как делото е разпределено. Първоначално стана ясно, че командированата от Софийския районен съд (СРС) съдия Калина Илиева поема делото. Оказа се, че номерът на делото и разпределението му не са отбелязани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС), каквато е практиката. От СГС тогава обясниха, че става въпрос за блокиране на системата за случайно разпределение на делата и че това се случвало и с други дела. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!