Жителите на Мизия излизат на протест

OFFNews 23 май 2015 в 16:50 3734 2

Мизия след наводненията.

Жителите на град Мизия, който пострада тежко от наводненията през 2014 г., готвят протест заради експертиза, отсъдила, че виновници за сполетелите ги бедствия няма.

Хората са на мнение, че наводненията са причинени от лошата грижа за язовирите в района.

Недоволните настояват да получат и помощ, за да могат да ремонтират къщите си и да има къде да живеят, след като бъдат принудени да освободят временните фургони, в които живеят. 

Ако това не се случи, те ще направят жива верига на пътя за АЕЦ "Козлодуй", като го затворят.

"Като заключение, експертите сочат, че се касае за катастрофално наводнение, чието избягване е било невъзможно", обясни наблюдаващ прокурор Владимир Сираков пред Нова тв.

Според инженера, оценявал язовирите, дори да са били празни, те биха побрали общо 16 млн. кубика. вода, докато залялата Мизия е била пет пъти повече. Това обаче не означава, че язовирите са в добро състояние и че виновни няма.

"За понеделник ми трябва инструмент, с който да окажа помощ на хората от Мизия – като правителство. Възложих на финансовия министър, докато се прибера - да говори с кметове и с когото е необходимо, за да ми даде инструменти – дали от програмата за саниранe да пренасочим средства или да се помогне индивидуално на хората там", коментира новината Борисов от Ватикана, където се намира на посещение.

„Сутринта слушах хората от Мизия и си мислих, че там проблемите донякъде са решени, тъй като те станаха преди нас”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews