„Ди Велт“: Джихадисти си купуват български паспорти

OFFNews 02 юли 2015 в 20:30 5556 13

„Ислямска държава“ се снабдява с паспорти от българската мафия, като българските гангстери печелят между 20 000 и 30 000 евро за паспорт, написа германският вестник „Ди Велт“.

Членовете на „Ислямска държава“ влизат в Европа през три основни пътя – от Сирия през Босфора към Гърция, през малките държави от бивша Югославия и през България, който е може би най-актуалният.

Българската връзка е най-опасната за Европа. Никакви приемни лагери, никакви проверки на самоличност и облекчено пътуване в целия съюз. И всичко това благодарение на българския паспорт, с който никак не е трудно да се сдобиеш, посочва изданието, цитирано от БГНЕС.

Като най-бедната европейска държава България е особено подходяща за нелегална дейност. В страната има много сериозен проблем с корупцията, дори до най-високите ръководни нива. Освен това действащата в международен мащаб българска мафия е силен властови фактор в страната. Тя поддържа добри връзки с криминални групировки в Русия, Сърбия и Италия. Неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора, допълва „Ди Велт“.

За това, че членове на „Ислямска държава“ се снабдяват с български паспорти разказва агентът на свободна практика, действащ в Близкия Изток, Лоренц Бергер.

По думите му от българската мафия печелят между 20 000 и 30 000 евро за български паспорт.

В България все още могат да се осъществяват контакти с тайните служби, което се дължи на старите времена. В ръководството на "Ислямска държава“ има и бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин. Те са учили навремето в държавите от Източния блок, много от тях – в ГДР. След падането на Берлинската стена много от старите източни шпиони отидоха в Близкия Изток, казва Бергер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!