Деси от снимката с полицая ще съди България в Страсбург

Симона Костадинова 16 април 2014 в 18:51 26013 27

15-годишната Десислава Николова и родителите й ще съдят България в Европейския съд в Страсбург заради „наложения срещу нея тормоз от СДВР и Агенцията за закрила на детето“.

Адвокат на непълнолетното момиче е Михаил Екимджиев от Пловдивската асоциация за правата на човека.

Бащата на Деси - Филип Николов, обясни пред OFFNews, че вече е внесена жалба срещу страната ни в Европейския съд. „Следващата стъпка е завеждане на дело“, обясни той.

Николов каза още, че според него той и дъщеря му Деси са били тормозени от държавните институции в лицето на СДВР и Агенцията за закрила на детето. Те били привиквани неколкократно да дават обяснения, защо непълнолетната е ходила на протести без придружител.

Адвокатът им смята, че това е нарушило правото на Деси да изкаже мнението си, което е защитено от Конституцията на България и именно това е причината да започнат дело в Страсбург срещу държавата ни.

Десислава Николова стана популярна със снимката, на която прегръща полицай. На 25 ноември 2013 г. Държавната агенция за закрила на детето изпрати писмо до директора на СДВР с молба за проверка. Поводът бе публикация със заглавие "Нов скандал! Протестна мрежа експлоатира нашите деца, къде е Агенцията за закрила на детето?", която бе публикувана в сайта “Свободно слово”. Медията твърди, че Деси участвала в протести без придружител, а също така, че употребява алкохол и забранени вещества.

След това момичето и баща й бяха викани неколкократно да дават обяснения в полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!