В Ивайловград вече няма да има улица „Георги Димитров“

OFFNews 04 май 2015 в 20:03 11284 8

След двегодишна борба зам.-кметът на Ивайловград Борислав Бояджиев най-сетне се пребори за това улица, кръстена на Георги Димитров, да бъде преименувана.

Общински съветник от "Коалиция за Ивайловград" предлага улицата да бъде преименувана на "Цар Калоян".

Имаше съпротива на това предложение, особено от страна на "Общинска левица". Предложението за това да не съществува вече улица "Георги Димитров" обаче в края на краищата беше прието, обясни пред OFFNews зам.-кметът на града.

Общинските съветници обаче не се съгласяват новото наименование на улицата да бъде "Цар Калоян" и се взема решението то да е "България", допълни Борислав Бояджиев.

Освен това в Ивайловград вече ще има и улица, кръстена на фактическия освободител на града генерал-лейтенант Александър Танев.

Именуването на улица с името „Ген. Александър Танев” е в израз на почит от страна на гражданството към фактическия освободител на Ивайловград през 1912 година. Считам, че до момента паметта на този герой все още не е почетена подобаващо и ние сме в дълг към славната ни история, обяснява Бояджиев.

Бояджиев внася предложението още през 2012 г., когато е общински съветник. Предложението е внесено на 26 октомври, когато е и датата на освобождението на Ивайловград.

Друго негово предложение е за преименуване на централния площад в града, за което общинските съветници са взели решение на днешното заседание. Така площадът ще се казва вече "Тракия".

„Като наследник на българи, бежанци от Беломорска Тракия, аз отдавам голямо значение на събитията от Балканската освободителна война през 1912 година, което предопределя дълго бленуваното присъединяване на Ивайловград в пределите на родната България. Около 70% от настоящото население на Община Ивайловград са потомци на българи, прогонени от родните им места в Беломорска Тракия и Мала Азия“, казва в първото си предложение Бояджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!