"Витошка" остава с един сух фонтан засега, скриват черните шахти

OFFNews 26 май 2015 в 11:50 8431 2

Столичният булевард "Витоша" остава с един фонтан засега. Подземната "стая" за кабели, тръби и електронно управление на предвидения между участъка от ул. "Алабин" до ул. "Солунска", където тече усилен ремонт, вече е готова. Конкурс обаче тепърва ще определи как да изглежда водната атракция пред ритуална зала "Триадица".

Съществуващият фонтан в готовата пешеходна зона на булеварда пък го чака "пълна промяна", след критиките, на които бе подложен от софиянци и гости на столицата. Той ще стане тип "сух фонтан" с дюзи, какъвто има изграден пред мола на бул. "България" в София и операта в Русе. 

Атракцията позволява децата да се забавляват сред водните струи, без да се намокрят, да пускат и спират водата с едно настъпване на дюзата. 

Ремонтът между "Солунска" и "Алабин" предвижда да се поставят хидравлични колчета срещу автомобили и цветарници, а ретро трамвай ще посреща жителите и гостите на столицата като кафене с информационен център "Старият трамвай".  

Скоро стартира и ремонтът на бул. "Витоша" от бул. "Патриарх Евтимий" до входа на Южния парк. Релсите, които вече не са необходими - от ул. "Гургулят" до бул. "Скобелев", ще бъдат премахнати. Предвижда се освен ремонт на пътните платна, тротоарите, осветлението и велотрасето, да бъде подменен и релсовият път. Приятна изненада в тази част на булеварда са "скритите" шахти - черните капаци, под които се крият тръби и кабели, ще останат под уни паважа и няма да загрозяват тротоарите.

Ще се ремонтират и двата моста над бул. "България" и бул. "Пенчо Славейков". Очаква се основните строителни работи да бъдат завършени до началото на септември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!