България спечели домакинството на световен винен конкурс за 2016 г.

OFFNews 03 май 2015 в 20:37 4134 3

България спечели домакинството на 23-тия световен винен конкурс „Concours Mondial de Bruxelles 2016”. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Събитието ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 година. Подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма и община Пловдив.

„Concours Mondial de Bruxelles 2016” е сред най-значимите световни събития на винената индустрия. Следващата година се очаква в България да пристигнат едни от най-добрите дегустатори, които ще оценяват качествата на хиляди вина от цял свят. Съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир - Пловдив, организаторите от Про Бе Жекс, като подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив, обясни Ангелкова.

Гостите на конкурса ще имат досег и с българската история и култура, които са свързани и с лозаро-винарския сектор от древни времена, допълни тя.

„Виното винаги е било неизменна част от културата и историята на България. Свидетелство за това са и многобройните тракийски находки по нашите земи, част от които са включени в изложбата в парижкия Лувър „Епопея на тракийските царе: Археологически открития в България”, каза министър Ангелкова.

„В България има над 300 регистрирани винарни, а 21 са в процес на изграждане, като висококачествени български вина могат да се опитат по целия свят“, подчерта Николина Ангелкова.

По думите й, доброто качество на българското вино и голямата разновидност от сортове е довело до интерес към винените ни дестинации, както от традиционни за нас генериращи пазари като Русия, Украйна, Италия, Чехия, Сърбия, така и от по-далечните – Китай, Япония и САЩ.

„Ще използваме по-ефективно този ресурс, като актуализираме съществуващите и разработим нови маршрути за винен туризъм“, допълни Ангелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!