България приема още 788 бежанци през следващите две години

OFFNews 27 май 2015 в 16:01 4197 5

Кристалина Георгиева

България трябва да приеме още 788 бежанци в рамките на следващите две години според квотите на ЕС.

Това стана ясно от предложението на ЕК за справяне с проблема с имигрантския натиск в ЕС, което беше представено днес.

Общо ще трябва да бъдат разселени около 60 000 имигранти, а за всеки приет по тази схема имигрант съответната държава ще получава 6000 евро от ЕС.

Според схемата България ще трябва да приеме 343 бежанци от Италия, 229 бежанци от Гърция и 216 разселени мигранти.

ЕК представи и препоръки, които ще трябва да бъдат изпълнени при приемането на бежанците. Сред тях са да бъдат сваляни пръстови отпечатъци, засилване на борбата с каналджиите, събиране на данни за плавателните съдове, използвани от мрежите на каналджиите.

За следващата година бюджетът на ЕК за миграцията ще бъде увеличен, обясни зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.

Предложението е за увеличение с 28,5% до 9,5 млрд. евро на средствата за справяне с външни кризи като събитията в Украйна и тези в Сирия. Парите по програми за съседство и за сътрудничество за развитие ще се увеличат съответно с 34% до 2,1 млрд. евро и с 27% до 2,7 млрд. евро.

Въпросът с миграцията трябва да бъде разглеждан в глобален смисъл. Обърнете внимание на увеличението на инвестициите в икономическото развитие – това е инвестиция там, където възникват причините за миграцията, в крехките държави, подчерта Георгиева.

Убедена съм, че въпросът с мигрантите ще остане открит, докато има проблеми при съседите, трябва да бъдем готови заедно да се справяме с този проблем, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!