Българите сме по-нещастни от хората в Сирия и Ирак

ОFFNews 21 ноември 2014 в 19:24 32891 14

Карта на щастието.

Снимка Movehub

Карта на щастието.

България е на 123 място от общо 151 страни в класацията на индекса "Щастлива планета" за най-щастливите държави в света.

Страната ни е най-нещастна на Балканите, ако не броим Македония, която е на 143 място, като пред нас са дори Сирия (64) и Ирак (38), в които в момента се води гражданска война.

В топ 10 на най-доволните от живота страни са: Коста Рика, Виетнам, Ямайка, Белиз, Индонезия, Салвадор, Колумбия, Бангладеш, Панама и Куба.

Класацията включва в себе си до колко една страна дава възможност за дълъг, щастлив и обезпечен живот на гражданите си, като не отдава толкова голямо значение на паричното богатство и икономиката.

Всеки един от трите компонента – продължителност на живота, ниво на щастие и екологичен отпечатък се оценява със светлините на светофара – добро (зелено), средно (жълто) и лошо (червено). Резултатите от трите са комбинирани с още шест цвята за оформянето на цялостния индекс на щастието, където за постигане на светлозелено, най-добрия от шестте цвята, страната трябва да се е представила добре във всички компоненти. За да съставят класацията, изследователите директно питали хората във всяка страна за мнението им.

Екологичният отпечатък се смята за "поддържано щастие" - дали дадена държава може да поддържа живота на жителите си без външна помощ. Идеята е дали при евентуален инцидент, който би отрязал страната от останалия свят, тя би си била самодостатъчна. Резултатите сочат, че по-голяма част от развития свят не би бил способен на това освен ако не загуби голяма част от населението си.

Някои от държавите с висок стандарт на живот са по-ниско в подредбата заради екологичния си отпечатък. Авторите също така не са взели под внимание вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са представени доста по-напред в подреждането, отколкото биха били иначе.

Като ниво на щастие страната ни е на една от най-лошите позиции в света, докато по продължителност на живота сме на средно място. Екологичният ни отпечатък обаче също е сред най-лошите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!